Sitähän se kaikki on


"Mä pyydän, että te olisitte hiljaa - jos se on mahdollista, tänään kun mä soitan, koska mä en soita hirveen lujaa. Ja ensimmäisenä biisinä mä soitan semmoisen kuin 'Linnut vei hiljaisuuden pois'. Ja mä voin selittää sitä vähän mistä siinä on kysymys. Kysymys on siitä, että linnut tavallaan itse on niinkun hiljaisuutta. Ne kuuluu luontoon niinkun ihan selvästi - kun puut ja kaikki muut jutut. Eli, jos muuttaa kaupunkiin, niin linnut vie hiljaisuuden pois. Ja kun muuttaa maalle, ne tuo sen takas. Ja jos sä muutat takas kaupunkiin ne vie sen taas pois. All right..."

Alkujuonto Daven tv-konsertista vuodelta1975 kiteyttää Sitähän se kaikki on -kokoelman ajatuksen. Kokonaisuudesta saa eniten irti keskittymällä kuunteluun ja kuulemiseen. Boxiin on koottu Dave Lindholmin musiikin parhaat palat vuosilta 1971-1995. Mukana on joitakin harvinaisia äänitteitä ja aiemmin julkaisemattomia kappaleita. Kokoamisvaiheen aikana löytyi lopulta yllättävänkin paljon julkaisua vaille jäänyttä materiaalia - koelevypainoksia, studionauhoja, mastereita, nauhoitettuja keikkoja sekä radio- ja tv-konsertteja. Dave itse oli biisivalinnoissa vahvasti mukana ja hänen toivomuksestaan käytettiin pääosin levyillä jo julkaistuja kappaleita ja versioita - näin kokoelma kattaa parhaiten yhden merkittävimmän suomalaisen rockartistin tähänastisen elämäntyön.

Kokoelma jakautuu neljälle CD:lle, joiden kesto on yhteensä noin viisi tuntia. Silti monta hyvää kappaletta on jouduttu jättämään pois. Ensimmäinen CD, 'Akustinen elämä', käsittää nimensä mukaisesti akustisia suomenkielisiä biisejä, klassisia vaikutteita sisältävät kappaleet sekä harvinaisen lastenlaulusession vuodelta 1972. Toinen CD, 'Minun nimi on nimessun' pitää sisällään sähköisempää suomenkielistä musiikkia. Kolmannella CD:llä, 'I'm Gonna Roll', mennään jo kovempaa, tahdittajana pääosin Pen Lee-bändit. Sen loppuun on kokonaisuudessaan otettu eräs keräilyharvinaisuus, Daven ja Antero Jakoilan EP 'Crazy Moon' vuodelta 1979. Neljäs CD, 'Love Electric', painottuu Bluesounds-bändin musiikkiin. Biisit eivät ole kronologisessa järjestyksessä vaan niistä on rakennettu mahdollisimman yhtenäisesti etenevät kokonaisuudet.

Biisien ja levytysten taustoja valottamalla kerrotaan Daven musiikista. Teksti on jaettu jaksoihin albumien mukaan. Albumiesittelyihin on otettu mukaan äänitteen tunnistetiedot, kappaleluettelo, esiintyjät sekä äänitykseen liittyvät tiedot kuten päivämäärät mahdollisimman tarkasti palvelemaan niitä, joita asia erityisesti kiinnostaa. Albumeilla julkaisemattomat singlet ym. äänitteet on esitelty erikseen. Kokoomalevyillä julkaistujen singlejen tiedot on esitetty näiden albumien yhteydessä. Tiedot sisältävät epätarkkuuksia ja varmasti virheellisyyksiäkin - ovathan esim. Loven arkistot hävinneet eikä taustamateriaalia ole muutenkaan systemaattisesti talletettu. Kirjasen lopussa on nykypäiviin ulottuva, mahdollisimman kattava discografia Daven tuotannosta.

Vaikka Daven ura on monimuotoinen, on se tinkimätön ja johdonmukainen. Mies on aina soittanut ja sanoittanut fiiliksellä, tehnyt laskelmoimatta sellaista musiikkia kuin on hyvältä tuntunut. Useat levyistä on äänitetty studioissa suorilla otoilla, nopeasti ja suurempia muokkauksia välttäen. Musiikillisia vaikuttajia on paljon - bluesmiehiä kuten Lightnin´ Hopkins tai Buddy Guy sekä Dylan, Bolan, Piaf, Parker, Paganini, klassiset säveltäjät jne. Liika julkisuus ei ole koskaan kiehtonut, sen sijaan ura on täynnä kovaa työtä ja uusien, hyvältä tuntuvien muotojen hakemista. Hänen panoksensa 1970-luvun alussa Suomi-rockin syntyyn on yksi merkittävimpiä, erityisesti Dave on vaikuttanut suomenkielen käyttöön rocklyriikassa. Monesti tekstejä on pidetty vaikeina, suorina "tajunnanvirran tuotteina", mutta kyse on useinkin enemmän ennakkoasenteista kuin tekstien moniselkoisuudesta - toki tulkinnanvaraakin löytyy aivan riittämiin. Siitä huolimatta ja juuri siksi olkoon alkujohdanto nyt ainut tekstin selitys.

Tuloksena kaikesta työstä on vertaansa vailla oleva runoilijan ja muusikon kehityskaari, jonka tähänastiset helmet ovat tarjolla tässä kokoelmassa. Bluesmiehenähän Dave on vasta poikanen, joten voimme innolla jäädä odottelemaan seuraavaa kokoelmaa - ehkä seuraavan 25 vuoden kuluttua. Siis - kuunnellaan hiljaa jos se on mahdollista - hyvät ystävät: Dave Lindholm...index