Sitähän se kaikki on


Ferris

Lapsuudesta lähtien on kaikenlainen musiikki ollut osa Dave Lindholmin elämää, soittamisesta hän kiinnostui 13-vuotiaana. Perheen tuttavapiiriin kuuluneelta Martti Innaselta ostettiin ensimmäinen kitara ja omien kappaleiden tekeminen alkoi lähes välittömästi. Kitaran lisäksi Dave soitti huuliharppua esiintyen pääasiassa kotibileissä 60-luvun loppupuolella. Sähkökitaraan Lindholm siirtyi 17-vuotiaana ja alkoi soitella kaveribändeissä. Ensimmäiset itse tehdyt laulut olivat lähinnä Dylanin kopioita.

Yksi alkuvaiheen merkittävistä jutuista oli 1968 ajatus pop-jumalanpalveluksen järjestämisestä Haagassa. Lindholm meni sikäläisen kirkkoherran puheille ja sai luvan harjoitella kirkon tiloissa - konserttikin pidettiin erinäisten vaiheiden jälkeen. Bändin muodostivat Daven lisäksi Hessu Hiekkala ja Matti Saxelin. Ohjelmistossa oli jo tällöin mm. versio 'Sirkus'-levyllä julkaistusta biisistä 'Illan prinsessa' sekä 'Hooray For Someone', joka päätyi toistakymmentä vuotta myöhemmin Pen Lee & Co:n levylle. Itse konsertti ei ollut mikään menestys, kuulijoiksi kertyi vain pieni joukko kavereita.

Ferris Wheel, ensimmäinen levyttänyt kokoonpano syntyi Hiekkalan ja Saxelinin kanssa treenatessa. Arto Sotavallan bändissä soittanut Jake Itävaara tuli käymään, kiinnostui touhusta ja liittyi mukaan. Näin Ferris Wheel sai 1969 varsinaisen muotonsa. Ensimmäinen keikka oli lämmittelybändinä Kulttuuritalolla konsertissa, jossa pääesiintyjä oli Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Titch. Nämä eivät saapuneet koskaan paikalle, ja niinpä illan esiintyjiksi jäivät Ferris Wheel ja Insence.

Ferris Wheelillä oli kaikenlaisia pieniä keikkoja. Ajan mittaan bändin muut jäsenet halusivat tehdä demon ja päästä levyttämään. Juttua junaili erityisesti rumpali Saxelin. Vaikka Dave itse ei ollut ajatuksesta ollenkaan innostunut tehtiin treenikämpällä 1970 ensimmäinen demonauha. Sen laatu ei levy-yhtiölle kelvannut, ja uusi demo äänitettiin Finnvoxissa. Tätä tarjottiin Måns Groundstroemille ja Eki Hyvöselle Loveen, mutta heidän mielestään bändi ei ollut vielä kypsä levyttämään.

Ylen arkistoissa on säilynyt hieman myöhäisempi Ferris Wheelin 16.1.71 Pop Pop -ohjelmaan tehty radiokeikka. Nauhan kolme kappaletta osoittavat, että hiomisen varaa soittotaidoissa ja vähän virittämisessäkin vielä tuolloin todella oli.

Kesän 1970 aikana Ferris Wheel teki tavanomaisempien juttujen lisäksi neljä klubikeikkaa Italiassa. Syksyn uuden koenauhan jälkeen päästiin levyttämään keväällä 1971. Levyn ja bändin nimeksi tuli yksinkertaisesti Ferris. Syynä nimenmuutokseen olivat kolme muuta Ferris Wheel -nimistä ulkomaista yhtyettä. Levy äänitettiin kahden päivän aikana suoraan sisään, mitään kohtia uusimatta. Dave ei ole albumia koskaan kovin korkealle arvostanut ironista sikäli, että juuri hänen vauhdikas persoonansa sai Loven avaamaan studion ovet. Bändin soitto kuulosti tuottaja Groundstroemin mukaan kamalalta eikä Daven musiikillisista kyvyistä oltu vielä lainkaan vakuuttuneita. Mukana on kymmenen englanninkielistä kappaletta. 'Black Friday', jolla Hiekkala soitti kitaroita, pääsi parille Loven kokoelmalle mukaan.

LP:n jälkeen fiilikset muuttuivat liian vakaviksi ja "vastuullisiksi". Tämä johti nopeasti miehistön vaihdoksiin ja bändin hajoamiseen. Levyn julkaisun aikoihin Itävaara lähti bändistä, josta syystä hän ei albumin kannessakaan esiinny. Lyhyen triona olon jälkeen tuli mukaan maineikkaasta Orient Expressistä Klaus Stolt, joka ehti kuitenkin olla mukana vain pienen hetken. Viimeinen Ferriksen keikka oli Helsingin työväentalolla kevättalvella 1971.

Dave käväisi Tanskassa Ferriksen hajoamisen jälkeen. Sieltä palattua häntä pyydettiin Stoltin ja Hiekkalan perusteilla olevaan Orfeukseen, josta tuli sittemmin yksi parhaita Daven kanssa soittaneita bändejä, mutta vielä tässä vaiheessa hän ei lähtenyt mukaan.


Ferris, 1971
LRLP 34

Mama - Vagabond - You Could Tell Me - Chrystal Angel - Mr. America - Basically Pure - Stirling - Black Friday - Shugga Pog - Women Are Allright Äänitetty: alkutalvi/1971, Finnvox
Äänittäjä: Erkki Hyvönen
Tuottaja: Måns Groundstroem

Tältä albumilta mukana on kappale:


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin