Sitähän se kaikki on


Iso "Kynä" Lindholm

Ferrisin jälkeen Dave treenasi Kojon kanssa akustisesti Tyrannosaurus Rexin kappaleita sekä uusia biisejään, esimerkkeinä ensimmäisellä sooloalbumilla julkaistut 'Liity meihin enkeleihin' ja 'Minun nimi on nimessun'. Jälkimmäinen sai ideansa ja vaikutteensa Tapio Rautavaaran 'Yölinjalla' -kappaleesta, josta lainattiin bassokuvio. Parivaljakko kävi myös muutamilla keikoilla. Taiteilijanimi Great Pen Lee, joka soololevyn myötä suomentui Isokynäksi syntyi näihin aikoihin. Nimi oli peräisin eräästä julisteesta Daven seinällä.

Lindholm otti Loveen yhteyttä ja vei sinne nauhan englanninkielisiä biisejä. Groundstroem ehdotti kappaleiden tekemistä uudelleen suomeksi tai ruotsiksi. Suomen kielen käyttöä Love suositti tuolloin useille muillekin lauluntekijöille, mutta lisäsyynä olivat myös Daven kielikuvat, jotka englanniksi olivat kohtuullisen hämäriä. Vastusteltuaan ensin ajatusta Dave teki työtä käskettyä ja muutti tekstit suomenkielisiksi, ensimmäisenä biisinä oli juuri 'Minun nimi on nimessun'.

Maalis-huhtikuussa 1972 äänitettiin Finnvoxissa tältä pohjalta soolo-LP 'Iso "Kynä" Lindholm', joka ilmestyi alkukesällä saaden hyvät arvostelut. Dave sovitti biisejä Häkä Virtasen kanssa Markku Aron kämpällä. Biisit nauhoitettiin tyypilliseen tapaan pääosin yhdellä-kahdella otolla, koska Dave inhosi tuolloin studioita. Isokynän erikseen kirjoittaminen albumin nimessä oli Loven sihteerin eroottisuuteen vivahtava päähänpisto, minkään tietoisen julkisuuskuvan kanssa sillä ei ollut tekemistä.

Levy oli suomenkielinen ja tapa käyttää kieltä erottikin jo tuolloin Daven muista lauluntekijöistä. Itse hän totesi Iltasanomien haastattelussa 1972: "Tavallaan en laula suomen kieltä. Laulan meikäläisiä sanoja englantilaisittain ääntäen...Suomen kieli on liian usein sivuutettu olankohautuksella pophommissa. Silti se on sangen käyttökelpoinen" **1.

Albumin musiikilliset vaikutteet tulevat T.Rexin suunnasta. Kojon kanssa vietettyä aikaa ajatellen tämä ei lienekään niin kovin yllättävää. Koska lehdistö kaipaa uusille kasvoille omia lokeroita verrattiin levyä aikanaan myös Kirkan tuotantoon. Tiettyä samankaltaisuutta saattoikin olla silloisessa Kirkan laulutavassa, mutta muuten vertailu ontuu.

Levyltä julkaistiin 1972 singlet 'Minun nimi on nimessun'/'Rakas rakas rakas' sekä 'Liity meihin enkeleihin'/'Sinun rock'. 'Minun nimi on nimessun' oli discohitti, jota vertailtiin Bolanin 'Jeepsteriin'. Yhtäläisyyksiä biiseistä löytyykin, mutta Dave oli hittinsä tehnyt jo aiemmin, joten mikään kopio ei ole kyseessä.

'Minun nimi on nimessun' julkaistiin englaninkielisenä versiona 'Do You Know Your Name' Loven kokoelmilla 'Rock´n roll juhlaa 3' ja 'The Best of Love/Trilogy Records' 1973. Jälkimmäinen oli erään jenkkilevy-yhtiön, Trilogyn kanssa tehty yhteisjulkaisu. Suunnitelmissa oli myös julkaista kappale USA:ssa singlenä B-puolenaan instrumentaaliversio slide-pitoisesta biisistä 'Rakas rakas rakas' eli 'Baby, Just Sleep'. Single ei kuitenkaan toteutunut, vaikka nauhat sitä varten tehtiinkin.

'Iso "Kynä" Lindholm' -levyn ilmestymisen aikoihin Dave soitti puolisen vuotta ravintolakeikoilla Arto Sotavallan taustayhtyeessä. Aluksi soittimena oli basso, myöhemmin kitara. Dave on mukana maaliskuun lopussa 1972 äänitetyllä Sotavallan singlellä 'Lady hoi'/'Meidät toisillemme luotiin' A-puolella laulamassa taustoja. Daven piti soittaa levyllä myös kitaraa, mutta hänen osuutensa ei lopulta mahtunut mukaan. Vanhalla ylioppilastalolla Lindholm oli tavannut Mike Westhuesin. Parivaljakko alkoi soitella yhdessä ja mukaan tuli basistiksi Tom Kuchka. Tämä trio esiintyi melko paljon ja levytti yhdessä Westhuesin esikoisalbumin, 1972 julkaistun akustisen 'New Morning Train' -LP:n.


Iso "Kynä" Lindholm, 1972
LRLP 65, LRCD 56/76

Egon - Elämän värit - Liity meihin enkeleihin - Valovarjoon Pam - Ooh Bultaco - Luonnonlapsi - Minun nimi on nimessun - Sinun rock - Kuunainen - Rakas rakas rakas - Kaunis Hevonen Äänitetty: 3-4/1972, Finnvox
Äänittäjät: Erkki Hyvönen ja Antti Joki
Tuottajat : Måns Groundstroem ja Ronnie Österberg.

englanninkielinen versio kappaleesta Minun nimi on nimessun julkaistu kokoelma-albumilla Rock´n´roll juhlaa 3 LRLP-85

Äänitetty: 3-4/1972, Finnvox
Äänittäjät: Erkki Hyvönen ja Antti Joki
Tuottajat : Måns Groundstroem ja Ronnie Österberg.

Tältä albumilta mukana ovat kappaleet:

sekä tekstissä mainittu:


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin