Sitähän se kaikki on


Sirkus

Kesällä 1972 Lindholm kokosi oman bändin. Rocket-niminen yhtye treenasi mm. Daven tulevan albumin, 'Sirkuksen' biisejä. Yhtye keikkaili, mutta levyjä se ei tehnyt. Lindholmin lisäksi bändiin kuuluivat aluksi basisti Jokke Ketonen ja rumpali Harry Forsberg. Rocketilta on säilynyt Ylellä Kulttuurikeskuksen popkonsertti Laajasalossa 8.7.1973. Rytmiryhmä on siinä vaihtunut kaksikkoon Raine Angelvuo, basso ja Markku Luukkanen, rummut. Tuosta konsertista taltioitiin kuusi biisiä, mm. riemastuttava tulkinta aiheesta 'Jazzikansa tulee' sekä Bluesoundsin myöhemmin levyttämän 'Out And Ahead'-kappaleen varhaisversio.

Keväällä 1973 julkaistiin yksi Lindholmin tuotannon ja koko Suomi-rockin merkittävimmistä albumeista - alkuvuodesta äänitetty 'Sirkus'. Jos vaikutteet ensimmäisellä soolokiekolla olivat Bolanilta, niin tämän levyn ja koko Daven uran eittämätön vaikuttaja oli Bob Dylan.

Dave treenasi 'Sirkusta' yhdessä Ronnie Österbergin ja Mats Huldenin kanssa Otto Donnerin talossa. Levyn tuotti jälleen Groundstroem, joka myös soitti joillakin kappaleilla bassoa ja sähköpianoa.

Studioäänitykset tehtiin Finnvoxissa tammikuun alun ja maaliskuun puolenvälin aikajaksolla, yhdellä-kahdella otolla lähes kaikki. Näiden sessioiden täydennyksenä tallentuivat lisäksi nauhalle Muskan single 'Sininen tarina'/'Miten on päällikkö', sekä myöhemmin singlelevyjen B-puolina julkaistut 'Tapaaminen' ja 'Tätä on mun rock´n roll'.

Albumin sanoitukset ovat kypsempiä kuin ensilevyllä. Vaikka kappaleet poikkeavat toisistaan tyyliltään hyvinkin paljon, iski levy ilmeisesti aikanaan oikeaan saumaan. 'Sirkus', kuten myös ensimmäinen soolo-LP, kuvasi kaupunkilaisten nuorten elämää ja tuntoja tavalla, jota kukaan muu ei aiemmin ollut tehnyt. Mikään myyntimenestys levy ei suosiostaan huolimatta ollut, mutta klassikko siitä tuli.

Daven itsensä mielestä albumin kulmakiviä ovat kappale 'Puhtaat laivat' sekä puhtaasti dylanistinen nimibiisi 'Sirkus' - suomalainen 'Subterranean Homesick Blues'. Lisäksi esimerkkeinä 'Kaikki menee seinään', useiden Daven eri bändien keikoilla versioima kappale sekä 'Jazzikansa tulee', jonka tarttuva kazoo-riffi on viimeksi kuultu Leningrad Cowboysien levyltä.

Menestyksen mukana syntyi julkisuusbuumi. Tämä päättyi kuitenkin lyhyeen, vaikka mm. Me naiset julkaisi Lindholmista jutun ja monenlaisia haastatteluja oli tarjolla. Dave totesi, ettei moinen ollut häntä varten ja pani pisteen turhalle julkisuudelle.

'Sirkuksen' julkaisemisen jälkeen Dave teki harvakseltaan lähinnä akustisia keikkoja. Hän alkoi syksyllä 1973 tutkia John Gagea ja Stockhausenia ja olisi ollut halukas tekemään pelkän modernia musiikkia sisältävän instrumentaalilevyn, nimeltään 'Port Harbour' eli satama satama. Tätä varten Lindholm kehitteli jopa uuden nuotinnusjärjestelmän.

Kokonaisuus oli hänellä jo kannen ideaa myöten valmiina, mutta Lovessa ajatus ei saanut kannatusta. Vain Groundstroem olisi ollut varovaisen innokas hankkeeseen ja levyn tekeminen hautautui. Tehdyt nuotinnukset ovat ajan myötä hävinneet jonnekin eikä mitään materiaalia nauhoillakaan ole olemassa. Singlejä ei 'Sirkus'-albumilta otettu, mutta syksyllä 1973 julkaistiin pikkukiekko 'Rock kukko'/'Tätä on mun rock & roll'.


Isokynä Lindholm: Sirkus, 1973
LRLP 76, LRCD 56/76

Jazzikansa tulee - Meritaru - Olé hiljainen kaupunki - Rockadillo - Puhtaat laivat - Illan prinsessa - Tanssi pieni tanssi - Sirkus - Kaikki menee seinään - Niityt, kaste, niityt - Einstein on kuollut - Hyvä meren syli - Kujakissa - Fafa, Chaplin & Keaton Äänitetty: 1-3/1973
Äänittäjät: Erkki Hyvönen, Antti Joki, Jouko Ahera, Finnvox
Tuottaja: Måns Groundstroem

Tältä albumilta mukana ovat kappaleet:

sekä tekstissä mainittu


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin