Sitähän se kaikki on


Musiikkia

Yhteistyö Orfeuksen kanssa alkoi syksyllä 1973. Alkujaan tässä bändissä olivat Hannu "Kalahande" Salakka, Hessu Hiekkala, Klaus Stolt ja Wando Suvanto. Se soitti Pink Floydia ja vastaavaa sangen vaativaa materiaalia. Orfeus käytti ilmeisesti ensimmäisenä bändinä Suomessa taustanauhoja musiikkinsa tehosteina. Suvanto vaihtui sittemmin Zape Leppäseen ja samalla mukaan tuli Muska. Tyyli muuttui, ja ohjelmistossa oli mm. Tina Turnerin juttuja. Seuraavassa vaiheessa Salakka ja Muska lähtivät bändistä ja kitaristin paikan otti Janne Ödner. Muutoksen myötä bändi palasi progressiiviseen musiikkiin esittäen mm. Pink Floydin ja Zappan biisejä.

Dave liikkui paljon Orfeuksen jäsenten kanssa ja lähti lopulta bändiin mukaan. Lindholmin liittymisen jälkeen keikat myi Leppänen aiemman D-tuotannon sijasta. Orfeus oli mm. 1973 kuuluisan ruotsalaisen kansanmusiikki-progebändi Kebnekajsen kanssa rundilla, johon kuului kolme yhteistä esiintymistä.

Alkuvaiheessa Dave ja Orfeus heittivät niitä biisejä jotka sattuivat kulloinkin miellyttämään. Bändin musiikillinen pohja oli laaja ja kyky improvisointiin mitä mainioin. Tyyli tasoittui vähitellen ja treenit alettiin ottaa vakavammin. Keikoilla Dave esiintyi ensin akustisesti yksin, sitten koko bändi.

Dave teki loppuvuodesta harvinaisen äänityssession, joka unohtui arkistoihin 20 vuodeksi. Otto Donnerin tuottamana nauhoitettiin Liisankadun studioilla 21.12.73 radiokuunnelmassa käytettäväksi viisi lastenlaulua ('Vanha täti', 'Mun naapuri kuorsaa', 'Mun veli lyö mua turpaan', 'Mä oon aika vanha' sekä 'Akustinen elämä'). Tämä sessio kuullaan boxilla kokonaisuudessaan, kiitokset toimittaja Seppo Bruunille hänen löydöstään. Dave muistelee ainoana ohjenuoranaan olleen suunnilleen sen, etteivät lapsille suunnatut biisit saa olla liian pitkiä. Kolmesta kappaleesta on olemassa myös toinen, sovituksiltaan poikkeava nauhoitus, joka on säilynyt Loven arkistoissa.

Helmikuun ja huhtikuun 1974 välisenä aikana äänitettiin Finnvoxin studiossa LP 'Musiikkia', joka ilmestyi alkukesällä. Levyllä vielä soittava Daven "oppi-isä" Janne Ödner oli tällöin jättäytynyt yhtyeestä taustalle.

Uusi albumi sai muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kritiikiltä ja julkiselta sanalta nuivahkon vastaanoton, jota se ei olisi ansainnut. Vaikka levy onkin sävyltään alakuloinen, se on linjakas kokonaisuus ja kestää hyvin kuuntelua edelleenkin. Erikoismaininnan ansaitsee albumin kotelo, jossa on tyylikäs joutsen-aiheinen maalaus - kuva on rajattu takan edessä pidettävästä kipinäsuojasta. Kansi on Risto Vuorimiehen käsialaa.

Hesari teki julkisuudessa vähän viihtyneestä Davesta 7.7.1974 huomiota herättäneen koko sivun haastattelun. Haastattelussa käydään läpi muun muassa 'Musiikkia' -levyn sisältöä, levyn teemaksi mainitaan ihmisen taistelu maailman kieltoja vastaan.

'Musiikkia' sisältää useita kappaleita, joissa teksti ja musiikki luovat tiiviin ja tunteita kuvaavan kokonaisuuden, parhaana esimerkkinä pitkä 'Kuinka yö meni pois'. Todella hieno on Hiekkalan urkusoundi, joko sitoo levyn kappaleet yhteen. Mukana on aiemmin mainittujen Orfeus-miesten lisäksi vierailijana Tiitta Spout.

Poikkeuksen levyn hillitystä linjasta tekee kappale 'Se se on rokkii', joka on studiossa rymyämisen riemuvoitto ja hieman rikkoo muuten eheän kokonaisuuden. Tämä kappale kuultiin Maaritin esikoislevyllä hitaana sovituksena. Versio on syntynyt hetken päähänpistosta. Kun studiossa ei tuntunut tapahtuvan mitään, pantiin biisin taustanauha pyörimään ja Zape & Dave hyökkäsivät koppiin "laulamaan". Myös Orfeus itse julkaisi kappaleen singlenä jonka B-puolella oli Isokynän 'Tapaaminen'.


Isokynä ja Orfeus: Musiikkia, 1974
LRLP 104, LRCD 104

Juna sinne tänne - Kaikki saa pisteet - Onko komedia ? - Maalaus - Se se on rokkii - Linnut vei hiljaisuuden - Kaunis - Kuningatar - Sä avasit oven - Kuinka yö meni pois Vierailijana Äänitetty: 2-4/1974, Finnvox
Äänittäjät: Erkki Hyvönen ja Paul Jyrälä
Tuottajat: Jan Ödner ja Måns Groundstroem

Tältä albumilta mukana ovat kappaleet:

sekä tekstissä mainittu

"Lasten Laulut"- sessio Liisankadun studioilla 21.12.73

Miehitys oli ilmeisesti seuraava: Tuottaja: Otto Donner


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin