Sitähän se kaikki on

-

Lillan

Bändi alkoi harjoitella seuraavaa albumiaan varten, jonka se halusi tehdä liveäänityksenä. Treeneissä tyyli oli muuttunut, biisejä todella mietittiin - spontaanina alkanut Daven ja Orfeuksen yhteistyö oli muuttumassa liiankin kunnianhimoiseksi. Tämä tunnelma hajotti yhtyeen, kun livelevy oli saatu aikaan. Orfeuksen toiseksi viimeinen esiintyminen 29.7.74 Lilla Teaternissa nimittäin äänitettiin, ja siitä koostettiin LP 'Lillan'. Levy ilmestyi joulun alla 1974.

Vaikka pikkuteatteri oli täynnä yleisöä ja fiilis hyvä, olivat äänitysolosuhteet vielä tuolloin melkoisen ankeat, keikka Lillanissa taltioitiin 2-raita Revoxille. Siitä huolimatta tulos on aivan kelvollista, vaikka kaikki nyanssit eivät luonnollisesti pääse oikein esille. Orfeuksen roudari nouti legendaarisen "Pikkureiskan", Reino Isoahon Savonlinnan oopperajuhlilta hoitamaan äänitykset. Isoaho oli alusta asti ollut Orfeuksen mukana ja oli käytännöllisesti katsoen yksi bändin jäsenistä.

Kieli levyllä vaihtuu suomesta englantiin, englannista venäjään ja takaisin. Kappalevalikoima on tyyliltään vaihteleva. Levy onkin nähtävä dokumenttina Orfeus-yhtyeestä ja sen monipuolisista kyvyistä. Osoitus bändilevystä on, että vain kahden kappaleeen sävellykset ovat yksin Daven tekemiä, 'Hei mitä on olla vapaa ?' sekä 'Milk Jug Illusions'. Ensinmainittu on yhdessä biisin 'Love You More Than Money (Almost)' kanssa ehkä parhaiten kestänyt ajan hampaan. Kolmessa kappaleessa toinen säveltäjä on Hessu Hiekkala, kolme biisiä on koko bändin nimissä.

Konsertissa esitettiin niin bluesia, rokkia kuin progeenkin vivahtavia kappaleita. Tiukasta harjoittelusta ja sovituksista huolimatta on kaikissa läsnä terve jamihenkisyys. Ajan tyylin mukaisesti biisissä 'Limousine' on kohtuuttomankin pitkä rumpusoolo. Kappaleen ensimmäinen versio syntyi Janne Ödnerin lähdettyä yhtyeestä, seuraavan päivän jammailussa treenikämpällä.

Hauska erikoisuus levyllä on 'Liian nopee Lindholm', jonka sanat on tehnyt Babitsinin laulavan sisarussarjan äiti Elisabeth Babitsin. Kappaleen idean, traditionaalisen country-biisin tekemistä venäjän kielellä esitti Leppänen, joka myös tiesi kääntäjäkandidaatin. Kuten bändin jäsenetkin, innostui Babitsin asiasta ja laati biisiin idean pohjalta tekstin, joka sitten sai suomenkielisen otsikon.

'Lillan' -albumille valittiin keikalta kahdeksan biisiä, viisi jäi tuolloin vaille julkaisua. Hyllylle jääneistä kappaleista otettiin 1977 'Rock-kukko' ja 'Don´t Blame Me' kokoelmalevylle 'Kenen laulu'. Kokonaan julkaisematta jäi Daven mielestä hieman epävireinen versio Dylanin 'Knockin´ On Heavens Door' -kappaleesta, 'Kuningatar' -biisin englanninkielinen versio 'Everybody´s Queen' sekä 'Heard News', joka on julkaistu myöhemmin Pen Leen 'Catlook Gypsies'-albumilla nimellä 'News Of Change'.

Vaikka bändi oli tiivis ja hyvähenkinen ryhmä loppuun asti, tuntui 'Lillan' -konsertin jälkeen sen jäsenistä siltä, että oli päästy niin pitkälle kuin oli yleensä mahdollista. Bändiin oli sen loppuvaiheissa hakeutunut mukaan muutamille keikoille myös Daven veli Calle Lindholm. Viimeinen keikka jäi parin biisin soittamiseksi ulkoilmakonsertissa Tapiolassa veljesten vain kinastellessa lavalla keskenään.

Tuohon Tapiolan esiintymiseen Orfeuksen toiminta totaalisesti loppui. Bändillä tiedossa olleet keikat peruutettiin. Dave teki syksyllä soololevyn ja lähti ulkomaille. Zape Leppänen puolestaan oli jo Orfeuksen aikana tehnyt yhteistyötä Kalevalassa Matti Kurkisen ja Lido Salosen kanssa ja hän siirtyikin sujuvasti tähän bändiin. Hiekkala teki lyhyitä freelance-tyyppisiä juttuja, hänen seuraava merkittävä kokoonpanonsa oli Mescalero. Klaus Stolt puolestaan lopetti bändeissä soittamisen.


Isokynä ja Orfeus: Lillan 1974
LRLP 106

Hei, mitä on olla vapaa? - Milk Jug Illusions - Love You More Than Money (Almost) - Pan the Book - Liian nopee Lindholm - Limousine - Gruusam Tuusam - Blues in A Way Äänitetty: 29.7.1974, Lilla Teatern
Äänittäjä: Reino Isoaho
Tuottaja: -

Tältä albumilta mukana on kappale:


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin