logo.gif

50

Dave Lindholm : Lähes 50

Maaliskuussa 2002 Dave täytti 50 vuotta. Uran suomenkielisiltä levyiltä koottiin parhaiksi katsotut Ranka Recordingsin kustantamalle ja maaliskuun alkupäivinä julkaistulle kokoelmalle 'Lähes 50'. Tasan 40 laulua sisältävä tupla-CD on siis sisällöltään pääosin vanhaa materiaalia, aikaisemmin julkaisematonta edustavat kappaleet 'Menneisyys', 'Kävellään' sekä livemedley kappaleista 'Tupaakka, viina ja villit naiset'/'Annan kitaran laulaa vaan'.

Kooste toimii myös mukavasti ’Sitähän se kaikki on’ –boxin täydennyksenä. Vaikka päällekkäisyyttä luonnollisesti on runsaasti, on kokoomalle mainittujen uusien biisien ohella otettu mm. boxilta tilan puutteen vuoksi pois jäänyt ’Kuinka yö meni pois’ sekä ’Naisen ääni’, ’ En halua kaivata sinua’ (’Sillalla’ –albumin originaaliversio) ja ’Aina on valhe’. Mukana on myös yhteensä kymmenen boxin julkaisun jälkeen ilmestynyttä suomenkielistä biisiä. Tässä suhteessa ainut (?) täyttymätön toive on kappale ’Sitähän se kaikki on’, joka olisi hyvin voinut olla nyt singleversio – kokoomalla kuullaan kuitenkin jälleen albumiversio n:o 1.

Vain radiokäyttöön promotoitu 'Menneisyys' soi helmikuun suurimmilla radioasemilla melko mukavasti. Kappaleen tuotti Pedro Hietanen ja muusikkoina ovat mm. opperalaulajatar/sopraano Johanna Rusanen sekä vanhat tutut Pepe Willberg, Pekka Pohjola ja Sami Kuoppamäki.

’Kävellään’ on jälleen peräisin Parviaisen 'Valhetta ja Rakkautta' -sarjan sessioista, joihin on aiemmin jo useasti viitattu (ks. alkuperä / albumi 'Hot', 1997) – tämä taitaa ollakin viimeinen niistä vielä levyillä hyödyntämättä jäänyt biisi.

Tavallaan Daven vuosipäivään liittyvänä olivat myös hänen vanhojen soololevyjensä uudelleenjulkaisut 24-bit remaster –muodossa. Allekirjoittanut sai kunnian laatia niihin kansitekstit. Albumien bonukset ryhmitettiin uusiksi verrattuna aiempiin CD-julkaisuihin. Tavoitteena oli niiden parempi vastaavuus alkuperäiseen julkaisuaikaan. ’Isokynä’ sai bonuksekseen ’Do You Know Your Name’ –biisin, ’Sirkus’ biisit ’Rock-kukko’, ’Tätä on mun rock’n’ roll’ ja ’Tapaaminen’ sekä ’Fandjango’-albumi kappaleet ’Voi kun riittäis pieni taivas’ ja ’Vanha ruskea kirja’. Sekä esikoisalbumi että ’Sirkus’ julkaistiin nyt siis erillisinä CD:nä, edellisessä painoksessa ne oli sijoitettu molemmat samalle kiekolle.

’Musiikkia’ jäi bonuksia vaille. Dave tosin kiikutti kustantamoon Orfeuksen keikan 1974 vuoden alkupuolelta Mikkelistä ja ehdotti siitä mukaan otettavaksi hauskaa instrumentaaliversiota kappaleesta ’Tiikerihai’. Katsottiin kuitenkin, etteivät tyylit oikein kohtaa ja julkaisu jäi. Nauhalla on muutoin mm. pari mielenkiintoista jamia (mukana siis vielä myös Janne Ödner) sekä ’Se se on rokkii’ biisin versio ’Everybody Wants to Be a Rock’n’ Roll Star’.

Uusintajulkaisujen mielenkiintoisin on eittämättä livealbumi ’Lillan’, joka sai nyt CD-muodon ensimmäistä kertaa. Dave suopui myös siihen, että levylle voitiin ottaa koko keikka. Pelkästään ’Kenen laulu’ –vinyylikokoomalla julkaistut ’Don’t Blame Me’ ja ’Rock-Kukko’ saivat vielä seurakseen kokonaan ennenjulkaisemattomat versiot biiseistä ’Everybody’s Queen’, ’Heard News’ ja ’Knockin’ On Heaven’s Door’. Myös äänen laatu on vinyyliin verraten parantunut huomattavasti, joten julkaisu paikkaa ison puutteen Daven CD-diskografiassa.

Helmikuun loppupuolella 2002 käynnistyi myös Daven, Juicen ja Remun yhteinen kiertue. Keikkoja oli yhteensä tusinan verran, ja ne päättyivät 16.3. Helsingin Nosturiin. Kenraaliharjoitus oli Tampereen Ilves Night Clubissa tiistaina 19.2. muutamalle sadalle kutsuvieraalle. Keikoilla kuultiin kaikilta kolmelta omat noin puolen tunnin settinsä. Illat alkoivat poikkeuksellisen varhain eli jo klo 21.00 Daven osuudella, välissä Remu, sitten Juicen osuus sekä lopussa varttitunti yhteisesti vedettyjä Hurriganes-biisejä (Roadrunner, It Ain’t What You Do, Keep On Knocking, Get On).

Kiertueella oli oma housebändi (testostereomixband: Arska Rautajoki - rummut, Nipa Niilola - kitara, Ari Kankaanpää - kitara, Jani Kemppinen - piano, Antti Tammilehto - basso ja Pedro Hietanen -piano), loppurutistus Hurriganes-maailmaan tehtiin pelkän keulatrion voimin.

Daven setti täytti parhaiten musiikilliset vaatimukset – Remun rytmit kun menivät joskus kohdalleenkin ja Juice hoisi hommansa istualtaan a-viruksen kourissa kamppaillen. Daven setin biisit olivat tiukkoja sovituksia yllättävistäkin valinnoista kuten ’Todistus 45’ taikka ’Rakastuneet’. ’Menneisyys’ kuultiin, kuten myös hitit ’Puhtaat laivat’, ’Annan kitaran laulaa vaan’, ’Puhelinlasku on mun’ ja ’Et voi jättää’. Yksi levyttämätönkin biisi, ’Silti’ kuului ohjelmistoon.

DAVE LINDHOLM: LÄHES 50
Spinefarm / Ranka records RA066, 2-CD


CD1:
Menneisyys – Elämän värit – Liity meihin enkeleihin – Sirkus - Illan prinsessa – Kaikki meneee seinään – Jatsikansa tulee –Onko komedia? – Sä avasit oven – Kuinka yö meni pois – Hei mitä on olla vapaa? – Cabanasysterit – Anu Pyen – Voi kun riittäis pieni taivas – Joo joo mä rakastan sua – Ja sinun äänesi – Sitähän se kaikki on – Löysin hyvän veden – Annan sinulle nimen

CD2:
Petin pienen linnun – Riisuudu – livemedley: Tupaakka, viina & villit naiset / Annan kitaran laulaa – En halua kaivata – Ainoa kortti – Pieni ja hento ote (live) – Puhelinlasku on mun – Aina on valhe – Samettisilmät & seinät – Älä heitä toivoo pois – Et voi jättää – Rakastuneet – Hieno loma – Itämaat, hei! – Mä jäin 3 kertaa – C. Andy hoitaa kulman – Maailma n:o 8 – Oikein – Akrobatiaa – Kävellään


Ennenjulkaisemattomien biisien kreditit:

Menneisyys:
Dave Lindholm: laulu
Johanna Rusanen: laulu
Pepe Willberg: laulu
Pedro Hietanen: piano
Pekka Pohjola: basso
Sami Kuoppamäki: rummut
Lea Pekkala: sello
Jouni Heinonen: viulu
Markku Johansson: trumpetti
Heikki Pohto: tenorisaksofoni
Mikko Mustonen: vetopasuuna

livemedley: Tupaakka, viina & villit naiset / Annan kitaran laulaa:
Dave Lindholm: kitarat, laulu
Kari ”Kuja” Salmi: lyömäsoittimet, taustalaulut
Kari ”Pitkä” Lehtinen: basso
Jape Karjalainen: basso, laulu


Kävellään:
Dave Lindholm: kitarat, laulu
Kari ”Kuja” Salmi: lyömäsoittimet, taustalaulut
Jape Karjalainen: basso


julkaistu 4.3.2002


rev.gif home.gif ff.gif