Sitähän se kaikki on

LLL

Vuoden sisään julkaistun kolmen albumin jälkeen seurasi nyt lähes yhtä pitkä katko levytysrintamalla. Muutoinkin oli hiljaiselon (??) aika, sillä keikkailusta Dave piti seitsemän kuukauden isyysloman. Keväällä 1993 alettiin tosin kaavailla bändin kasaamista, mutta tämä ajatus oli kypsä vasta yli vuotta myöhemmin.

Tamperelainen sivukokoonpano Screaming Thunders sentään oli syntynyt Daven ideoista ja nimeämänä 1992. Bändissä olivat mukana Joe Vestich, Aku Syrjä ja Sami Ruusukallio. Daven korvasi sittemmin syksyllä 1993 Juha Torvinen. Kokoonpanon ajatuksena oli olla "kyläbändi", joka esiintyisi vain Tampereella. Screaming Thunders levytti 1994 albumin 'We´ve Got It Good', jossa Dave vierailee kitaristina yhdellä kappaleella.

Loppukesällä 1993 saatiin Rockadillon promolevyn myötä esimakua tulevasta - tekeillä oli uusi, suomenkielinen ja pelkkää akustista musiikkia sisältävä albumi. Lokakuun alussa julkistettiin 'LLL', 14 biisiä käsittävä kokonaisuus, joka tuli ulos vain CD-formaatissa. Julkaisun aikoihin, syys-lokakuun vaihteessa alkoi pohjoisesta Suomesta myös kahden kuukauden klubikiertue, parisenkymmentä keikkaa, Helsingin esiintyminen yhdessä Townes van Zandtin kanssa.

'LLL' jatkoi Daven ja Antero Jakoilan yhteistyötä, sillä Jakoila toimi levyn tuottajana. Levy myös äänitettiin hänen olohuonestudiossaan. Soittajina olivat mukana Heikki Virtanen ja Mongo Aaltonen.

Kokonaisuudelle annettu nimi herätti arvailuja tyyliin: "Luutuilla Ladattua Laulelmaa" vai mitä mystiikkaa? Levyn risti kuitenkin yksinkertaisesti nuorempi Lindholm jokeltaessaan albumin nimen "LLL".

Hittibiisiksi nousi tarttuvan riffinsä ansiosta 'Annan kitaran laulaa vaan'. Se kohosi radiosoittolistoille ja muutenkin suosituksi biisiksi. Kappaleen musiikillinen idea on sekin yksinkertainen - viulukoulun harjoituskuvio, joka kitaralla soitettuna saa uuden muodon. Biisistä äänitettiin ensin versio, josta puuttui komppi. Se kuulosti kuitenkin liian paljaalta ja tehtiin siksi uudestaan.

Levyn biisit ovat tunnelmaltaan vaihtelevia, kolme niistä on instrumentaaleja. Jos musiikillisia ulkoisia vaikutteita halutaan etsiä, niitä on ehkä löydettävissä Django Reinhardtin suunnalta. Monissa teksteissä puolestaan mennään lähempänä tavallisen ihmisen arkipäivää kuin aiemmilla levyillä. Edellä mainitun hittibiisin lisäksi parhaita hetkiä tarjoavat jo promolevyllä julkaistu 'Sumuu' sekä 'Samettisilmät & seinät' ja intensiivinen 'Kun väri lähtee'.

Loppuvuoden tapahtumia oli yhteistaidenäyttely "Elävä kulma" Heidi Heinolan ja Heinari Miettisen kanssa Tampereella kauppagalleriassa. Näyttelyn oli määrä olla avoinna kuukauden päivät, mutta se sai suosiostaan johtuen muutaman viikon jatkoajan. Marraskuun puolivälissä avatussa näyttelyssä Davella oli esillä kolmisenkymmentä teosta otsikolla "Kivet". Teokset olivat yksittäisiä kiviä tai kiviryhmiä, joiden luonnetta oli korostettu maalaamalla niistä eläimiä ja esineitä, olipa joukossa kokonainen sotalaivuekin.

lll

Dave Lindholm: LLL, 1993
ZENCD 2036

Annan kitaran laulaa vaan - Neidot niiailee - Samettisilmät & seinät - Keltainen kaunotar - Sumuu - Moottorit - Miljoonan kilometrin turha juoksu - Latino san - Vankilan ovi - Muista hyvällä Eeva - Hän tulee kotiin - Kun väri lähtee - Vanhat kunnon kengät - Ei tänään, Machbeth Äänitetty: syksy 1993 ???
Äänittäjä: Antero Jakoila
Tuottaja: Antero Jakoila

Tältä albumilta mukana ovat kappaleet:


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin