Sitähän se kaikki on


Kissatanssit

Kun Helsingin Juhlaviikot tilasi Davelta loppukesäksi 1992 musiikkiteoksen syntyi 'Kissatanssit', joka esitettiin kahdesti ja myös televisioitiin.

'Kissatanssit' äänitettiin levyn tekemistä varten Lepakon Mustassa salissa elokuussa 1992 ja äänityksiä on täydennetty joillakin päällesoitoilla Finnvoxissa elo-syyskuun vaihteessa. Äänityksen live-tunnelman ja oikean akustiikan takaamiseksi varten Tom Vuori rakensi saliin tilapäisen studion.

Albumi sisältää puhallinvoittoista ja svengaavaa, tanssittavaa musiikkia. Daven lisäksi soittaa kahdeksanhenkinen bändi, mukana Bullworkers/J.Karjalainen/Cool Sheiks -yhteyksistä tutut muusikot Keimo Hirvonen (rummut), Mitja Tuurala (bassot), Timo Vesajoki (koskettimet), Ilkka Kaikkonen (kitara), Heikki Keskinen ja Jukka Tuovinen (saxofonit) sekä Simo Salminen ja Antero Priha (trumpetti). Bändin miehitystä ideoitaessa asiaan vaikutti vahvasti myös Tapio Korjus, jonka mielestä kyseiseltä ryhmältä voisi löytyä tarvittava soundi.

Albumin tekemiseen uhrattiin moninkertainen määrä studiotunteja verrattuna Daven yleiseen tyyliin. "Hermot meinas mennä" muistelee Dave 'Kissatanssien' aikaa. Kaikki sävellykset, sanoitukset ja sovitukset ovat Lindholmin lukuunottamatta puhallinsovituksia, jotka ovat Keskisen ja Tuovisen käsialaa. Soitetuimmaksi kappaleeksi levyltä nousivat biisit 'Puhelinlasku on mun' ja 'Mihin vaan'. Tv-esityksessä biisillä 'Armoitetut aallot' oli vielä nimi 'Laineet lanteilla'.

Levyllä kuultava bändi teki pari bluespitoista keikkaa (Tavastia ja Loviisa Blues) ilman puhallinryhmää ennen 'Kissatanssien' esityksiä. Esitysten jälkeen koko ryhmälle puhaltajineen olisi ollut jälleen kysyntää, mutta sen kokoaminen keikoille tuntui liian työläältä.

Teoksen kaksi esitystä olivat Vanhalla 28.8 ja 30.8, televisiointi nähtiin syyskuun alussa. Juhlaviikkojen julisteessa kerrottiin kokonaisuudesta seuraavaa: "Helsingin Juhlaviikkojen rocktilausteos Kissatanssit on suomenkielistä tanssimusiikkia. Lindholm ja kahdeksan muusikkoa esiintyvät tanssilavatyyliin". Teokseen (vähän väkinäisesti) sovitetusta tanssiosuudesta vastasi tanssikoreografi Sirkku Hiltunen, tanssijoina nähtiin Johanna Aura ja Auli Vahekoski.

Musiikkina 'Kissatanssit' toimii paremmin kuin lavateoksena. Kyseessä on kokoelma hyviä lauluja, ei niinkään yhtenäinen rockteos. Tämä näkyy myös siinä, että levylle kappaleet on valikoitu eri järjestykseen kuin mitä ne lavalla esitettiin. Albumilla on lisäksi kaksi biisiä 'Mitä tahansa tapahtuukin' ja 'Uusi käsi', joita ei tv-esityksessä nähty. Tällainen vapaa muoto oli Daven ehtona, kun hän suostui Juhlaviikkojen esittämään sävellyspyyntöön.

Lehdistön arvio kokonaisuudesta oli myötämielinen, lähinnä kritisoitiin juhlaviikkojen käyttämää teennäistä teos-nimikettä. Vaikka tunnelma konserteissa oli hyvä, oli tapahtuman organisointi hieman pielessä. Perjantain esitykseen kuulijoita riitti, mutta sunnuntain tv-taltioinnissa ei yleisöä ollut hirvittävän paljon. Ehkäpä lipunhinnat koettiin kalliiksi. Osa oli lisäksi tullut ilmeisesti katsomaan "teosta", eikä ollut niinkään valmistautunut kuulemaan tanssittavia uusia lauluja.

'Kissatanssien' biisejä ei julkaistu singleinä, mutta niitä on poimittu kahdellekin levy-yhtiön tekemälle promo-CD:lle, joista toista käytettiin 'Kissatanssien' etukäteismainontaan ja radiobuukkaukseen.

kissat

Dave Lindholm: Kissatanssit, 1992
ZEN 2033, ZENCD 2033

Silti - Mihin vaan - Puhelinlasku on mun - Armoitetut aallot - Kissat vaan tanssii - Kuuma veri ei voi unohtaa - Mitä tahansa tapahtuukin - Kirsikka Pia - Aina on valhe - Uusi käsi - Sun venees vuotaa - Sä haluut sä saat - Kissa keinuu - Viimeinen kissavalssi Äänitetty: elo-syyskuu 1992, Lepakon Musta sali ja Finnvox
Äänittäjä: Tom Vuori
Tuottaja: ???

Tältä albumilta mukana ovat kappaleet:


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin