Sitähän se kaikki on

-

Aino

'Greta´s Hits' -koosteen jälkeen julkaistiin helmikuussa 1982 hieno, joskin yllättävä ja jälleen aiemmista tyyleistä poikkeava Daven soololevy 'Aino'. Vaikka se oli suomenkielinen, ei kyseessä silti ollut mikään jatko 'Vanha & uusi romanssi' -levylle, pikemminkin siis uuden tyylin avaus. 'Aino' on tarina, yksi kokonaisuus, jossa laulu on oikeastaan sävytettyä puhetta. Albumilta lohkaistiin myös jukebox-single 'Pieni ja hento ote, osa 1 ja osa 2', jossa kahdeksan minuuttia kestävä kappale on jaettu kahtia levypuoliskoille yksinkertaisesti häivyttämällä se keskeltä. Ratkaisun taiteellisesta toimivuudesta voi olla montaa mieltä.

Ajatukset tällaisen albumin tekemisestä ja sen muodosta olivat kypsyneet monen vuoden ajan, vaikkakin Dave kertoo kirjoittaneensa 'Pieni ja hento ote' -biisin tekstin parissakymmenessä minuutissa bändin ollessa ruokatauolla.

'Ainolla' on neljä raitaa, edellä mainitun menestyskappaleen lisäksi 'Taivaaseen', 'Toinen balladi' ja 'Naisen ääni'. Taustalla on kvartetti jossa on kaksi viulua, alttoviulu ja sello. Levyn julkaisun jälkeen kuului moitteita musiikillisen toteutuksen ja sovitusten yksinkertaisuudesta, mutta tämä kritiikki tuli lähinnä pelkkää klassista musiikkia kuuntelevista piireistä. Niin tai näin, haluttu tunnelma on levylle saatu tarttumaan. Levyn sovitukset on tehnyt Otto Donner. Hän on myös levyn tuottaja ja kvartetin/kvintetin musiikin johtaja.

Dave toimitti aluksi Donnerille kappaleista "raakaversiot", ilman tekstiä olevat luonnokset. Donner työsti niitä eteenpäin, tavoitteena oli jousikvarteton pelkistetty ilmaisu, jossa kuuluisi vain oleellinen. Lopullisen muotonsa kappaleet saivat Daven töille tyypilliseen tapaan studiossa, joka oli jälleen Finnvox. Donner oli tiiviisti mukana valvomassa studiotyöskentelyä.

Studiossa viivyttiin vajaan viikon verran joulukuun 1981 alkupäivinä. Levyttämisen aikana Dave keikkaili Sliippareitten kanssa. Aikaa kului paljon Lahdessa ja Sakke Järvenpää kyyditsi Davea levyä tekemään. Daven osuudet tarttuivat nauhalle päivässä, jouset vaativat pari päivää, samoin äänitystuloksen viimeistely.

Pelkistetty ilmaisu jättää tarpeeksi tilaa vaikuttavalle lyriikalle ja pienille musiikillisille koukuille. Esimerkiksi albumin päättävällä biisillä 'Naisen ääni' on erittäin hieno teksti, valitettavasti vain laulu ei tunnu olevan tämän kappaleen toteutuksessa aivan riittävästi esillä. Biisistä tehtiin studiossa kaksi eri versiota, lyhyempi tasan kuusiminuuttinen ja hieman yli kahdeksan minuuttia kestävä otto. Albumille kappale päätyi seitsenminuuttisena.

'Ainon' biisejä ei aluksi kuultu missään keikoilla tai tilaisuuksissa, mutta1980-luvun puolivälissä Lindholm sen sijaan esitti niitä jonkin verran duona yhdessä selloa soittavan Tuomas Airolan kanssa. 1990-luvun alussa "Suomi Kerran" -kiertueella ja siltä julkaistulla levyllä kappaleesta 'Pieni ja hento ote' kuultiin todella hieno ja herkkä sovitus.

Taiteilija Jyrki Nousiainen teki myös tähän kappaleeseen perustuvan neliosaisen tanssisarjan televisiolle.


Dave Lindholm: Aino, 1981
JHN 2052, JHNCD 2052

Pieni ja hento ote - Taivaaseen - Toinen balladi - Naisen ääni Äänitetty: joulukuu 1981 (mm. 8.12.81), Finnvox
Äänittäjä: Markus Vikstedt Tuottaja: Otto Donner

Single

Tältä albumilta mukana on kappale:
takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin