logo.gif

-

DAVE LINDHOLM: Ajaton on ajoissa, julkaistiin 6.11.2015

Daven lähtö TUM-recordsilta aiheutti levy-yhtiö -ongelman. Viestejä uudesta sopimuksesta ja julkaisijasta vuoti ennenaikaisesti "sosiaaliseen mediaan", mutta ne eivät lopulta pitäneet paikkaansa. Lopulta julkaisukanava uudelle albumille löytyi Universalilta, tavallaan vanhasta kotipesästä, sillä firma hallinnoi Loven ja Johannan jäämistöjä. CD-versio julkaistiin Universalin alla, vinyyli vähän myöhemmin Johannalta. Paketin oli Dave pannut kasaan jo uuden yhtiön etsinnän aikana ja toi levyn lafkan pöydälle valmiina. Ulkopuolista tuottajaa ei ollut kuvioissa mukana, lähinnä sellaiseksi on merkitty Kari "Kuja" Salmi.

Oliko tämä sitten hyvä vai huono ­ itse kuittasin parin kuuntelun jälkeen seuraavasti: "jotenkin karun karhea meininki, vaikka kompeiltaan ja kitaran soundeiltaan jatkoa edelliselle". Sen verran persoonallisia biisit taas ovat, että ehkä tuottaja olisi joistakin saanut enemmän irti, esimerkiksi laulu kuulosti ensi alkuun joissain kohdin turhankin epävireiseltä. Tottumiseen meni muutamia kuuntelukertoja.

Rumpalina sessioissa oli äänityspaikan, Kujalandia-studion, haltija Kuja Salmi ja basistina Hannu Kilkki.

Daven oma, promohaastatteluissa lainattu kommentti oli: "Valitsin monesta kymmenestä laulusta levylle nämä nimenomaiset laulut. Ajaton on ajoissa - levyn tekeminen oli helppoa ja luontevaa. Mielestäni se on erittäin tasapainoinen levy, joka oli tekemistä vaille".

Levyltä otettiin single (CDr) Hiljaisuuden aika, joka kertoo aika suoraan sodanjälkeisestä ajasta ja elintason vähittäisestä noususta.

Kritiikeissä kokonaisuus sai suopean vastaanoton ja ilmaisun omaperäisyyttä kiiteltiin.

Omakohtaisimmilta vaikuttavat kappaleet Sivukadulla ja Niin kuin meri tuntee veden. Sukupolvien välisestä näkemys- tai kulttuurierosta kertoo biisi 63 & 36. Davehan oli levyn työstön aikaan iältään 63 ja 36 voisi olla oma jälkikasvu tai kuka tahansa muu nuorempi henkilö. Levyllä esiintyviä erikoisempia hahmoja ovat nais-casanova tai "Daven Doris" Liljan Lei, Ohion (Ohi on?) Napoleon ja saarnaaja Arttu Risti eli Art Tourist - näin ainakin oman tulkinnan mukaan. Nykyajan pikatähtösiä (tai kait niitä on ollut aina) Dave sivaltaa lempeähköllä kädellä biisillä Se on…kovaa.

Albumin päättää instrumentaali Merikotka ­ ei nyt ehkä aivan Albatrossin veroinen liitäjä, mutta Daven levyille tyypillinen maukas kitarapala ilman sanoja.

Vuoden 2015 aikana julkaistiin myös digisingle "Sitähän se kaikki on", klassikkokappaleen uusi orkesteriversio. Se liittyi Suomi Love -telkkariohjelmaan. Hieman myöhemmin, eli tammikuun 2016 loppupäivinä, ohjelmasta julkaistiin kokoomaCD SuomiLOVE Vol. 2, jossa oli em. singlen lisäksi aika hemmetin hieno, näin täytyy sanoa, Lauri Tähkän esittämä versio Daven kappaleesta Miss mun rakkaus uinuu.

DAVE LINDHOLM: Ajaton on ajoissa, Universal, 6.11.2015

CD: Universal 4759630
LP: Johanna Kustannus 4759635

Dave Lindholm: kitara, laulu
Hannu Kilkki: basso
Kuja Salmi: rummut, taustalaulu, urut, percussiot

Liljan Lei - Tuuli - Sivukadulla - Art Tourist - Ohion Napoleon
Se on… Kovaa - Hiljaisuuden aika - Niinkuin meri tuntee veden - 63 & 36 - Kuka on oikeassa huomenna? - Merikotkarev.gif home.gif ff.gif