logo.gif

-

DAVE L.B. INVENTIVE: Behind Shades, julkaistiin 6.2.2015

Toukokuun loppupuolella 2014 Dave L. B. Inventiven Facebook-sivusto ilmoitti: ”Kolmas albumi on äänitetty ja miksattu!!” No julkaisu ei sitten ollutkaan niin yksinkertaista. TUM-records vitkutteli ilmestymisen kanssa ja levyyn haluttiin uudelleenmiksauksia. Kesäkuussa 2014 Dave arveli julkaisun siirtyvän syksyyn. Syksyllä kävi ilmi, että miksauksista oli sittenkin luovuttu ja originaali lopputulos julkaistaisiin, mutta silti sen ulos saaminen tapahtui liki vuosi siitä kun äänitykset oli tehty.

Tästä seurasi myös Daven kyllästyminen levy-yhtiön kuvioon ja häipyminen TUM-recordsilta. Sen julkaisutiedotteessa albumia kuvailtiin joka tapauksessa näin: ”Dave L. B. Inventive koostuu Dave Lindholmin itsensä lisäksi nuoremman polven tamperelaismuusikoista Klasu Wirzenius ja Dino Kullberg, jotka tunnetaan jo useista eri kokoonpanoista. Uudella levyllä ja myös keikoilla tämän perustrion mukana esiintyy sisarusten Noora ja Pekka Louhimon muodostama taustaduo, joka tuo levyn sävellyksiin runsaasti lisää sävyjä ja lauluharmonioita. Uudella levyllä Battle Beast -yhtyeen laulusolistina tutuksi tullut Noora Louhimo esiintyy myös solistina kappaleessa ”Everything’s Today”. Lindholmin omien sävellysten ohella levy sisältää sen päättävän Klasu Wirzeniuksen tunnelmallisen sävellyksen ”First Snow”.”

Levyn nimi tuli Daven mukaan aurinkolaseista, joiden taakse trio kansikuvassa piiloutui – melkoinen muutos edellisen albumin sinisilmiin!

Bändin musiikissa ei muuten tapahtunut suurempaa muutosta. Toki yhteissoitto on tiivistynyt ja Louhimon sisarusten irtipäästäminen monipuolistaa kattausta, erityisesti Noora Louhimon loistavat laulunlahjat on hyvin hyödynnetty, esimerkiksi kappaleissa Everything’s Today ja Jessee. Tosin ensin mainitussa Norppa pinnii hiukan liikaakin, pieni löysääminen tai vaihtoehtoinen otto olisi tehnyt biisistä vielä nautittavamman. Mutta kuten Daven tyyliin on kuulunut ja kuten bändin jäsenetkin toteavat, yksi tai kaksi, korkeintaan kolme ottoa pitää riittää, että tulkinnan tuoreus säilyy.

Teksteissä on pohdiskelua ja omakohtaiselta kuulostavaa kerrontaa, esimerkkeinä biisit We Can Do Good, The Ones We Loved taikka Travellers. Täyttä T. Rexiä ja paluuta Isokynä-alkuaikoihin sen sijaan on kulkeva Clean Minnie.

Sweet-biisiksi arvioitiin Soundi-lehdessä kappaletta Well, You’ve Got It Alright. Tästähän bändi julkaisi jo 2013 juhannukseksi kesäsinglen. Singlestä kehkeytyikin todellinen harvinaisuus, sillä syystä tai toisesta noin sadan kappaleen painos jätettiin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta levyfirman komeroon. Albumilla on kuultavissa eri versio, jossa pohja on kyllä sama, mutta siihen on tehty joitakin lisäyksiä

Wirzeniuksen First Snow on hidas, tunnelmallinen päätösballadi. Se alkaa akustisin kitaroin ja kehittyy hienosti pitkän, seitsenminuuttisen kestonsa aikana.

Bändi kertoi uudesta levystään myös Youtube-videolla.

Muutoin vuosi 2014 oli Daven töiden kannalta monien uudelleenjulkaisujen aikaa. Johanna-yhtiön katalogia julkaistiin juhlavuoden merkeissä, ja oman triplakkonsa saivat niin koko Bluesounds-yhtyeen tuotanto kuin Daven Johannalle aikanaan tekemät albumitkin (Vanha & Uusi Romanssi // Aino // Huoneet 6 & 14 // Kuutamolla, viimeksi mainittu ensimmäistä kertaa CD-muodossa). Spinefarmilta tuli myös 40 kappaleen kokoelma ja vielä saksalainen Shadoks Music julkaisi esikoisalbumin Ferris 180-grammaisena vinyylipainoksena.

Muutoinkin oli tapahtumia. Bändi ja soolokeikkailua tietysti, jonka ohella tuli myyntiin neliosaiseksi suunnitellun vuodenaika -T-paitasarjan ensimmäinen versio ”Syys”. Myös muita Dave-paitoja ilmestyi nettikauppohin.

Lamppu Laamasen päivitys vuoden 2001 Dave-kirjaan tekeentyi hiljalleen ja saavutti julkaisukelpoisuuden lokakuussa 2015. Nimeksi tuli tietenkin ”Dave Lindholm – Tietenkin”.

Räppäri ASA julkaisi 2015 loppukesällä albumin Love, jossa hän sämpläsi Love Recordsin alkuperäisnauhoja omaan musiikkiinsa. Lopputuloksesta voi kukin olla omaa mieltään, mutta joka tapauksessa Davea hän lainasi kolmessa kappaleessa eli Mä haluun olla hippi (Meritaru), Välisoitto (Sinun rock) ja Vasen väsynyt silmä (Olé hiljainen kaupunki).

DAVE L.B. INVENTIVE: Behind Shades, TUM-A CD 008, 6.2.2015

We Can Do Good - Clean Minnie - Our Time - And I Know You - The Ones We Loved - Jessee - Travellers - Everything’s Today - Wrong & Right - Well, You’ve Got It Alright - First Snow

Dave Lindholm: kitarat, laulu ja kosketinsoittimet
Klasu Wirzenius: basso, laulu, kitara ja kosketinsoittimet
Dino Kullberg: rummut & lyömäsoittimet
Noora Louhimo: laulu ja taustalaulu
Pekka Louhimo: taustalaulu


rev.gif home.gif ff.gif