logo.gif

-

DAVE LINDHOLM: Ken elää, ken näkee. Ken B, julkaistiin 15.11.2013

TUM -levy-yhtiön tiedote:
”Viime vuosina englanniksi levyttänyt Dave Lindholm alkoi valmistella nyt julkaistavaa albumia noin vuosi sitten. Dave halusi levystä sujuvan kokonaisuuden, jolle hän sisällytti hyvin yhteen sopivia biisejä. Tuoreimmat kappaleista ovat alle vuoden ikäisiä kun taas osa on vanhempaa perua. Paitsi laulaa, Dave Lindholm soittaa albumilla kitaraa ja koskettimia, mukaan lukien harvinainen pöytäharmonikka. Bassoa levyllä soittaa esimerkiksi Tehosekoittimesta tuttu Hannu Kilkki. Rummuissa, lyömäsoittimissa ja taustalaulussa kuullaan puolestaan Lindholmin kanssa usein ennenkin yhteistyötä tehnyttä Kuja Salmea. Lisäksi levyn toisena taustalaulajana toimii Hannu Vainionpää.”

Radioraadissa reilu viikko ennen virallista julkaisua soinut biisi Hoida puut ja sen saama raatilaisten jakamaton suosio ennakoivat Davelle seuraavaa hittiä.

”Vähemmän jatsii” kirjoitti Daven levyni omistukseen, ja se kuvaa hyvin kokonaisuuden tunnelmia: rentoja lyhyitä biisejä ja näppäriä sanoituksia, joiden painotukset osuvat hyvin kohdalleen. Huumoria ja ei niin kovin selkeitä kielikuvia. Kerrotaan esimerkiksi Valtterista, joka öljysi uistimen, että se ui liukkaammin, on hevosen askelrytmillä etenevä Preeria ja hämmentävä Machentaa, joka kuvaa niin Volkkaria kuin sitä miten masentaa (vai kuvaako?).

Ja Maamies: ”Mä oon vaan, se toimii. Sä et oo, se ei toimi…”, biisin lopun klangi on kuin suoraan Sirkus-albumilta.

Hoida puut -hoilaus on suomenkielinen versio Chop the wood -biisistä Joe Vestichin (toistaiseksi) julkaisematta jääneelle albumille muutaman vuoden takaa. Siinä ja muutamassa muussakin kappaleessa kuullaan sävyttämässä erikoista soitinta, pöytäharmonikkaa. Se tuli Davea vastaan musiikkiliikkeessä ja oli hänelle ennestään uppo-outo -soitin. Silti sitä kokeillessa tuli luontevasti fiilis, että se sopisi ajatuksellisesti (ja musiikillisesti) biisien tunnelmaa tukemaan ja niinhän se sopiikin.

Instrumentaali Auringonlaskun jälkeen johdattaa päätöskappaleeseen Nukuttaa. Se on yhdeksänminuuttinen univiisu. Alun verkkainen laulu kertoo iltatoimista. Sitten se muuttuu meditatiivisesti tunnelmoivaksi, kitaran, pöytäharmonikan ja syntetisaattorin soundien hallitsemaksi instrumentaaliksi, joka vie Sissi-levyn Sisään-biisin ja Pakanamaan kartta -tv-sarjan musiikin tunnelmiin. Ja saa todellakin saa keskittyneen kuuntelijan luomet lurpsahtamaan. (Lopun kelloäänet olisi ehkä voinut miksata vähän vaimeammiksi, niin hereille säpsähtämisen riski olisi ollut olematon.)

 

DAVE LINDHOLM: Ken elää, ken näkee. Ken B, TUM-A CD 007, 15.11.2013

Paluu laaksoon - Preeria - Hoida puut - Maamies - Harvinainen & kallis vaate - Rakkaus ei ole sopivaa - Machentaa - Helpoin tie - Auringonlaskun jälkeen – Nukuttaa

Dave Lindholm: kitara, laulu ja koskettimet
Hannu Vainionpää: taustalaulu
Hannu Kilkki: basso
Kuja Salmi: rummut, lyömäsoittimet ja taustalaulu

Tuottaja: Dave Lindholm ja Jani Viitanen.


rev.gif home.gif ff.gif