Sitähän se kaikki on


Black

Sleepyjen jälkeen uusi tyyli löytyi yhteistyöstä Zape Leppäsen ja Ari Vaahteran kanssa. Leppänen tapasi Lindhomin vanhalla Polilla ja ehdotti tälle bändin kasaamista. Alussa touhu olikin Daven ja Zapen epäselvää kelailua ja hakemista, jammailua Leppäsen kämpillä. Parivaljakolla oli mielessä blues-heavy -tyyppisen bändin perustaminen, ja basistiksi oli ehdolla mm. Maukka Siirala. Vaahtera saatiin tähän kuvioon mukaan Leppäsen kautta, molemmat miehethän olivat soittaneet aikaisemmin yhdessä Kalevalassa.

Vielä lokakuun 1979 puolivälissä Dave kiisti tarkkojen bändisuunnitelmien olemassaolon. Kuitenkin kohta tämän jälkeen julkisuuteen astui yhtye Bluesounds, joka keikkaili ja levytti ahkerasti ja saavutti myös suomalaisittain suuren suosion. Dave totesi elokuussa 1987 Hesarin haastattelussa, että: "Ari Vaahtera oli sen bändin ydin. Se iski mulle käteen Talking Headsin levyn ja sanoi, että kuuntele tosta..." **4. Hän olikin vahva vaikuttaja paitsi tuottajana ja miksaajana myös sävellysten sovitustyössä, vaikkakin Bluesoundsin omat biisit ovat päätyneet kaikki Daven tekemiksi.

Bluesounds teki neljä mainiota LP-levyä sekä singlekokoelman. Bändi ei ehkä saanut kaikkea sitä arvostusta jonka se olisi ansainnut: "Kun meillä ei ollut keikkoja, me mentiin studioon. Siksi niitä levyjä on niin monta..." **4.

Ensimmäinen single äänitettiin lokakuussa 1979 SoundTrack-Studiossa, nimeltään biisit olivat 'Cigarette Lean'/'Love Electric'. Materiaali oli Daven vanhempaa aineistoa. Bluesoundsin varsinainen oma soundi, "nakutus", muodostui 'C.C.Less' -biisin myötä yhteisestä jammailusta. Jonkin aikaa se oli jopa riesa kun vastaavaa jatkoa ei ollut. "Yleisö oli aluksi ihan pihalla Bluesoundsin keikoilla. Mä vaan nakutin. Nakutin kitaralla vaikka puoli tuntia 'C.C. Lessin' alkua: toktoktoktoktok..." **4. Tilanne lähti kehittymään 'T.H.E.World' (The Heroin Effected World) -biisin saatua muotonsa. Materiaalista ei sinänsä ollut pulaa, sillä alkuvaiheen treeneissä ja ohjelmistossa oli kappaleita kaikkiaan kolmisenkymmentä.

Bluesoundsin ensimmäinen keikka oli vuodenvaihteessa Kotkassa, kuulijoita parisensataa. Tuon keikkasetin erikoisuuksiin kuului Leppäsen esittämä versio Rock'n' Roll Bandin taannoisesta hitistä 'I´m Gonna Roll'.

Keväällä 1980 ilmestyi esikois-LP 'Black', yksi Suomi-rockin klassikoista. Levy on äänitetty SoundTrack-Studiolla Helsingissä. Tekotapa oli suoraviivainen, päällekkäisäänityksiä ei juurikaan käytetty. Ari Vaahtera miksasi nauhat, mutta muuten varsinaista tuottajaa ei ollut. 'Black' -LP:stä on oikeastaan olemassa kolmekin erilaista versiota. Virallisen version lisäksi bändi teki viikkoa ennen äänityksiä SoundTrackissä demonauhan, johon valikoitiin levyllä käytettäväksi kaavailtuja biisejä. Albumista tehtiin myös hyllytetty koeversio, jossa eniten poikkeamia viralliseen on 'T.H.E.World'-biisissä, sen miksaus tuo kitaran paljaampana esille.

Kotelo levyssä on täysin musta. Daven unelmana oli ollut tehdä tällainen kansi ja silloisiin fiiliksiin ja tähän bändiin se sopi. Avauskappale albumilla on 'C.C. Less', jota jatkaa 'T.H.E. World'. Nämä kaksi yhdessä rakentavat levyn tunnelman, jota muut biisit täydentävät. B-puolen avaavat 'Hop Inside The Wild Cab' ja 'ABCPW' olivat lavalla pitkään eräs bändin tavaramerkki, joita kuultiin useissakin radio/tv -konserteissa. 'Waiting For A Heart' -biisistä puolestaan harkittiin singleä, jota varten se masteroitiin lyhennettynä, lopustaan häivytettynä versiona. Tämä single ei kuitenkaan toteutunut.

'Black' herätti melkoista kiinnostusta myös ulkomailla. Levyä vietiin Ruotsiin ja Saksassa siitä tehtiin Frankfurtilaisen 3X-recordsin oma julkaisu 1981.


Bluesounds: Black, 1980
JHN 2010, JHNCD 2010

C.C.Less - T.H.E. World - I´m In Need - Parahua - Hop Inside The Wild Cab- ABCPW - Burning -Naked Country - Waiting For A Heart Äänitetty: 8.3.1980, SoundTrack
Äänittäjä: Markus Vikstedt
Tuottaja: Bluesounds

Tältä albumilta mukana ovat kappaleet:

sekä tekstissä mainittu
takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin