Sitähän se kaikki on


Vanha & uusi romanssi

Sliippareissa ollessaan, kesällä 1979 Dave levytti pitkästä aikaa taas suomenkielisen albumin. 'Vanha & uusi romanssi' aloitti kokonaan uuden suunnan hänen musiikissaan. Ajatus henkilökohtaisen levyn tekemisestä syntyi Pen Leen viimeisten vaiheiden aikana. Levy oli akustinen, soittimina kitara ja piano, ainoana avustajana oli Sleepy Sleepers -yhtyeen basisti Kari "Pitkä" Lehtinen.

Levy tehtiin kaikessa hiljaisuudessa. Studiosessiot olivat "vapaamuotoisia", fiiliksen mukaan joko soitettiin taikka sitten ei. Mainittavaa levyllä on slangin korvautuminen kirjakielisemmällä ilmaisulla. Dave itsekin on todennut että neljän vuoden tauon jälkeen slangi ei tuntunut enää luonnolliselta vaan lähinnä dorkalta.

Levyn tunnelmat ovat jossain määrin jatkoa 'Fandjango' -levyn kappaleille, mutta tapa toteuttaa on toinen. 'Vanha & uusi romanssi' on hyvin rauhallinen, 'Fandjangolla' meno oli raisumpaa. Levyltä ei julkaistu singleä, mutta sen tunnetuin raita on varmasti 'Joo, joo, mä rakastan sua'. Tämä kappale on kypsynyt aikojen kuluessa, sillä sen ensimmäiset versiot on tehty jo 1960-luvun loppuvuosina. Muutenkin levyllä kuultavat sävellykset ja ideat ovat syntyneet pitkällä aikavälillä, tekstit niihin lyhyemmän ajan sisällä.

Tämän albumin suurimmat ansiot ovatkin nimenomaan teksteissä ja kokonaisuuden tiiviissä tunnelmassa. 'Joo, joon' ja nimikappaleen lisäksi 'X tarvitsee enemmän' ja 'Tervetuloa junaan' ovat hyviä esimerkkejä albumin tyylistä. Dave itse arvioi, että levy vaikutti kuulijoihin aikanaan hyvin henkilökohtaisella tasolla. Sen tekstejä kuunneltiin ja se saattoi laukaista erilaisia tunnetiloja. Dave harkitsi 'Ja sinun äänesi' -biisin tekemistä uutena versiona tätä boxia varten, mutta ajatus jäi toteutumatta.

Lindholminkin levyihin useita kansia tehneen kuvataiteilija Kari Riipisen perustaman "Symbol"-ryhmän taidenäyttely pidettiin kesällä 1979. Riipisen lisäksi näyttelyssä oli töitä Mikko Kureniemeltä, Paulyn De Fresnesiltä ja Kari Kalénilta sekä Dave Lindholmilta, Albert Järviseltä, Jim Pembrokelta ja Cisse Häkkiseltä.

Kesällä oli myös alullaan pitkäaikainen yhteistyö kitaristi Antero Jakoilan kanssa. Hänet Dave oli tavannut yhteisellä junamatkalla Lahdesta Helsinkiin. Dave meni käymään Jakoilan luona, ja miehet huomasivat viihtyvänsä yhdessä. Kaksikon ensimmäinen yhteinen keikka oli Elmun kansanjuhlassa nimellä Pen Lee Duo elokuussa 1979.

Microvox-studiossa äänitettiin 16.10.1979 12-tuuman EP 'Crazy Moon', jolla on nimibiisin lisäksi kolme muuta Daven akustista kappaletta '7th Wheel', 'Black & White Joe' ja 'Dream Belle'. Mukana tälläkin levyllä on avustajana laulamassa "Pitkä" Lehtinen. Keräilyharvinaisuudeksi muodostunut EP julkaistaan boxilla kokonaisuudessaan.

Lindhom ja Jakoila esiintyivät yhdessä useiden vuosien ajan ja monia keikkoja taltioitiin myös televisiolle ja radiolle. He soittivat esimerkiksi kuuluisalla Taiteilijoiden rauhanjuna -kiertueella 1982. Kaksikon ohjelmistossa oli mm. 'Crazy Moon' -EP:n biisit, Dylania ja vanhaa bluesia sekä Daven suomenkielistä tuotantoa, erityisesti useita 'Vanha & uusi romanssi' -LP:n kappaleita. Miesten yhteistyö jatkui keikkailun lisäksi Jakoilan ensimmäisellä soololevyllä 1984 ja Daven albumilla 'LLL' 1993.


Dave Lindholm: Vanha & uusi romanssi, 1979
JHN 2002, JHNCD 2002

Nämä yöt - Joo, joo, mä rakastan sua - X tarvitsee enemmän - Tervetuloa junaan - Miss mun rakkaus uinuu?/Nyt - Ja sinun äänesi - Ainoo laps - Vanha & uusi romanssi Äänitetty: kesä 1979, Microvox
Äänittäjä: Pekka Nurmikallio
Tuottaja:

Tältä albumilta mukana ovat kappaleet:

sekä tekstissä mainittu
'Crazy Moon' (12" EP, JHNEP 110) Äänitetty: 16.10.79, Microvox
Äänittäjä: Pekka Nurmikallio
Tuottaja:


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin