logo.gif


  >>> liner notes - translation

Dave Lindholm In English

Vuoden 2006 aikana tuli kuluneeksi 35 vuotta Dave Lindholmin ensilevystä, 1971 julkaistusta LP:stä Ferris. Juhlavuoden kunniaksi Dave kokosi kiertuekokoonpanon esittämään valikoituja otteita tuon pitkän matkan varrelta, ja nimenomaan englanninkielellä toteutettuna.

Juhlavuoden kunniaksi Dave kasasi kokoonpanon, jossa soittivat Daven ohella Sir Lampard eli Mika "Lamppari" Lamminsivu (kitara), Maria Hänninen (basso & laulu) ja Anssi Nykänen (rummut).

Kevään 2006 Dave teki soolokeikkoja (15.02. – 15.05.2006), joilla hän esitti sekä suomenkielisiä laulujaan, että tulevan levyn lauluja. Bändikeikat alkoivat kesäkuussa, paikkana oli Helsingin On The Rocks. Viimeinen keikka oli Kontufestareilla elokuun 19. päivä. Viimeisellä keikalla, kuten myös Karjalohja Roots Festivalissa rummuissa oli Nykästä tuuraamassa Kari ”Lacu” Lahtinen, joka on soittanut Daven ja Marian kanssa aikoinaan Canpazan kolmannella levyllä. Kiertueen setti kattoi koko englanninkielisen tuotannon esityspäivään asti. Tämä tarkoitti sitä, että periaatteessa jokaiselta levyltä tuli mukaan 1-2 laulua Ferrisin LP:ltä lähtien.

Daven omin sanoin: ”Tää on tälläinen ´´kerran elämässä-juttu´´ . Esitetään lauluja, joita ei ole soitettu livenä 30:n vuoteen tai ollenkaan. Valikoima on valtava, joten supistetaan ja valitaan parhaat päältä ja lupaan, että yllätyksiä löytyy.”

Dave Lindholm in English -albumilla on kuultavissa kiertueen helmet. Levylle päässeet biisit ovat peräisin Tavastian keikalta 28.6.2006 ja Kesäkaivari-konsertista 17.7.2006. Musiikillinen aikamatka risteilee vapaasti vuosien välillä, joten kannattanee palauttaa lyhyesti mieliin kappaleiden alkuperäiset julkaisuyhteydet ja –ajan¬kohdat. Seuraava teksti on englanniksi käännettynä albumin oheiskirjasen hihanuoteissa.

Matkan aloittaa alkujaan kesällä 1994 julkaistu Canpaza Gypsys –yhtyeen ensimmäinen CD-single, Rock’n’ Roll & Richards (tai oikeammin Rock & Roll & Richards). Riffeistä erottaa selvästi esikuvana olevan ”viipyilevän Rollari-soundin”.

Put On Your Monkey Hat liittyy aikaan, jolloin Dave oli mukana Sleepy Sleepersien poppoossa. Biisi on alkujaan Sliippareitten keikalla pikaisesti improvisoitu, mutta yhä yksi hänen tunnistettavimmista hiteistään. Hän on levyttänyt sen myös Leningrad Cowboysien riveissä, mutta ensijulkaisu tapahtui Daven Run Runs yhtyeen LP:llä The Official - The Original, joka äänitettiin helmikuussa 1984.

Seuraava valinta palaakin sitten aivan Daven uran alkulähteille. Yhtye Ferris Wheel ja sittemmin pelkkä Ferris pääsi levyttämään keväällä 1971. Daven kaikkien aikojen esikoisen, ja tuon yhtyeen nimeä kantaneen pitkäsoiton avauskappaleena oli juuri Mama.

Ensimmäiseltä Canpaza Gypsys-albumilta, vuodelta 1995, on puolestaan biisi Soul Deep. Canpaza äänitti kaikkiaan kolme albumia joissa kokoonpanot hieman vaihtelivat. Niistä kolmas eli Hot tehtiin tammikuussa 1997, jolloin mukana oli jo myös Maria Hänninen. Tuolloin kappale Train Of Fire toteutettiin eri sovituksena, akustisesti ja kolmeen kertaan tehdyillä päällekkäisäänityksillä.

(We Were All Wounded At) Wounded Knee taas on Daven keikkaklassikko, jota ei aiemmin ole taltioitu hänen levyilleen. Originaali esitys on Redbone-yhtyeen tuotantoa ja peräisin vuodelta 1973.

Loppuvuodesta 1976 Daven yhtye Pen Lee & Co julkaisi LP:n Closer To The Drum. Sen nimi kuvasi bändin musiikkia, jossa rytmillä ja kompilla oli tärkeä osa. LP:n kappaleista valikoitui singlenkin B-puolelle kappale Mau Mau. Se oli alkujaan hyvin jamihenkinen, Hessu Hiekkalan kanssa ”mutisemalla toteutettu” kappale.

Loikka seuraavaan matkan virstanpylvääseen kestääkin sitten taas 20 vuotta, sillä Hot –levyn tunnelmiin vuodelle 1997 palataan Maria Hännisen käsialaa olevalla hienolla biisillä Paralyzed.

Letkeänhaikea Cryin’ Won’t Do You No Good julkaistiin alkujaan v. 2000 Rytmi-lehden kustantamalla Lindholm & Pepe Ahlqvist CD:llä Stunning Episodes. Pari vuotta myöhemmin sen taltioi levylle myös SF-Blues eli ko. parivaljakko Heikki Silvennoisella & kumppaneilla vahvistettuna.

Kolmisen vuotta myöhemmin, toukokuussa 2003 ilmestyi trio-kokoonpanolta Dave Lindholm, Jarkko Eve ja Matti Takala, eli Redclouds -yhtyeeltä CD, jonka materiaaliin kuului myös biisi Sari Does It.

Yhtenä Daven unelmana oli aikoinaan levyn tekeminen jenkkilässä, Teksasissa. Lokakuussa 1988 tästä unelmasta tuli totta, ja syntyi LP Jose Blues, jonka materiaalista mukaan on poimittu kappale Needless to Say.

Toukokuun ja lokakuun välissä 1989 Daven tuolloinen bändi, nimeltään White Midnight äänitti Harasoo -studiossa LP:n Creampistols. Tämä albumi julkaistiin aikoinaan myös Ruotsissa ja Ranskassa. Sen kappaleista oli bändin toisen singlen A-puolena Yippee!

Daven ehkä tunnetuin ja ainakin eniten versioiduin hitti on eittämättä lyhytikäisen Rock’n Roll Bandin 1975 esikoissinglenään julkaisema I´m Gonna Roll. Tällä levyllä kuultava versio on Daven osalta viides taltioitu tulkinta ja kaikkien versiot mukaan laskien (ainakin) kolmastoista, mutta edelleenkin siihen on löytynyt aivan uutta sykettä.

Jo aiemmin mainitun Pen Lee & Co:n ensimmäinen single Do I Have To Throw Stones julkaistiin vuoden 1976 alkupuoliskolla. Dave on myös versioinut tämän laulun uudelleen 1998 blues-albumillaan Just.

Sokerina pohjalla on esitys, joka on peräisin Daven enkä tunnetuimman yhtyeen, Bluesounds’n, myös Saksassa aikanaan julkaistulta debyyttialbumilta Black. Tuon yhtyeen omaperäinen ja tehoava soundi, ”hypnoottinen nakutus” kypsyi aikoinaan juuri tämän, T.H.E.World (The Heroin Effected World) -biisin saatua muotonsa.

Vuoden 2006 tapahtumiin kuuluivat myös Aino-albumin remasteroitu laitos sekä loppuvuodesta, 25. lokakuuta 2006 julkaistu Soppa-tupla-DVD. Se sisältää Sleepy Sleepersin haastatteluja, musiikkivideoita, konserttitaltiointeja yms. visuaalista materiaalia. Mukana on muutamissa pätkissä myös Dave, mm. mainiossa esityksessä ohjelmasta Iltatähti, vuodelta 1981. Erityisesti julkaisijoita voi kiittää käytännössä hävinneen In the Rio-videon DVD-muotoon saattamisesta – siinä Davella on muutamia todella hauskoja ”omia” pätkiään.

 

in english

Dave Lindholm: In English
Bluelight records BLR 33133-2, CD, 2006 (ilmestyi 4.10.2006)

Rock’n’ Roll & Richards - Put On Your Monkey Hat – Mama - Soul Deep- Train Of Fire - (We Were All Wounded At) Wounded Knee – Mau Mau – Paralyzed - Cryin’ Won’t Do You No Good - Sari Does It - Needless to Say - Yippee! - I´m Gonna Roll - Do I Have To Throw Stones - T.H.E.World

Dave Lindholm (laulu, kitarat)
Maria Hänninen (laulu, basso)
Mika Lamminsivu (kitara)
Anssi Nykänen (rummut)
Tuottaja: Dave
Äänitykset ja miksaus: Tom Nyman
Kansi: Mika Liikari / PlusProjektori
Kuvat: Tom Nyman

Äänitetty: Live Tavastia 28.6.2006 ja Kesäkaivari 17.7.2006.


rev.gif home.gif ff.gif