Sitähän se kaikki on


hot

Hot

'Star'-levyn jälkeen seuraava julkaisu oli kokoomalevy 'Valmista kamaa', alaotsikkonaan "Daven parhaat 1972-1996". Se tuli ulos syksyllä 1996 ollen 'Sitähän se kaikki on' -boxia kevyempi kooste Daven hiteistä. Ajatus tällaisen levyn tarpeesta esimerkiksi radiosoittoa varten oli ollut Tapio Korjuksella jo pidempään. Kun boxi myytiin lyhyehkössä ajassa loppuun, oli tämän Rockadillon ja Siboneyn yhteisjulkaisun vuoro. Mukaan kelpuutettiin vain suomenkielistä materiaalia. Ennenjulkaisemattomana täkynä oli rytinäbiisi 'Sä voit auttaa', jonka alkuperäisversio oli englanninkielinen 'You Can Help Me'. Kappaleen toteutti uudistunut Canpaza-ryhmä Dave-Pertsa Tolonen-Kari Lahtinen vierailija Evellä vahvistettuna. Äänittäjänä oli Jani Viitanen Headline-studiossa syksyllä 1996. Muista kokoelman biiseistä mainittakoon 'Sitähän se kaikki on' -kappaleen singleversio, jota ei aiemmin oltu CD-muodossa julkaistu.

Syksyllä 1996 oli myös vuorossa mielenkiintoinen, uusimuotoinen kokeilu. Parin kuukauden aikana kiersi maata n. 40 keikalla Dave Lindholm Duo. Duoksi osoittautui vanha tuttu (Bluesounds) kosketinsoittaja Tapio Niemelä. Kaksikko esitti pienimuotoisilla klubikeikoilla lähinnä Daven kappaleita, mutta myös lainabiisejä. Erikoisin valinta oli ehkä Niemelän mukanaan tuoma Hullujussin vanha bravuuri 'Boogie Woogie Flu'. Uutta näissä keikoissa oli se, että Dave soitti vain huuliharppua, muu säestys nojasi lähinnä Niemelän urkuihin.

Canpazan riveissä oli siis tapahtunut jo tuolloin muutoksia. Frogley alkoi olla keväällä ja kesällä 1996 ylityöllistetty ja liiankin kiireinen. Syntymäpäiväjameissaan maaliskuussa 1996 Dave näki lavalla laulajatar/muusikko Maria Hännisen. Maria tuli ensin parille keikalle tuuraamaan Frogleytä yhdessä rumpali Kari Lahtisen kanssa. Kun Frogley jättäytyi bändistä pois nämä kaksi alkoivat elokuussa treenata ja syksymmällä keikkailla vakituisesti yhdessä Daven ja Pertsa Tolosen kanssa.

Keväällä 1997 nähtiin televisiossa sarja Valhetta ja Rakkautta, jonka taustamusiikin ohjaaja Jussi Parviainen oli perustanut pääosin Daven kappaleisiin. Tunnusmusiikkina käytettiin biisiä 'Sitähän se kaikki on', mutta mukana oli myös harvinaisempia valintoja, esimerkiksi poimintoja 'Sissi'-albumilta. Katkelmina kuultiin uusia, levyttämättömiä biisejä, joista osa suomenkielisiä ja osa instrumentaaleja. Tällaisia kappaleita nauhoitettiin sarjaa varten yhteensä kymmenen, äänittäjänä Jani Viitanen. Vaikka Dave ei ajatusta tuntenutkaan oikein omakseen, kaavaili Parviainen jossain määrin biisien julkaisua myös levyllä. Ajatus ei toteutunut, mutta osaa materiaalista kuultaneen vielä joskus tulevaisuudessa? Biisien esittäjäksi oli merkitty Canpazan uusi nelikkö nimellä VR-muusikot ja kyseessä olikin heidän ensimmäinen yhteinen studiosessionsa.

Alkuvuodesta 1997 Canpaza Gypsys siirtyi vakituisemmin studiohommiin. Tammi-helmikuussa nauhoitettiin tusinan verran biisejä, jotka julkaistiin toukokuun 5. albumilla 'Hot'. Esimakuna tuli yhden biisin CD-sinkku, jossa oli Maria Hännisen 'In Need Of You'. Molemmat kiekot julkaistiin nimellä "Dave, Lady & Canpaza Gypsys". Albumin tyylikkäästä kannesta vastaa Marika Vapaavuori.

Biisit ovat englanninkielisiä, Canpazan aiemmalle soundille uskollisia, mutta tyylillisesti mukavan vaihtelevia. Mukana on Davelta esimerkiksi perusrokkeja kuten avausraita 'Rockin´', 'Dream Window' taikka 'Rock´n´ Rollers' sekä hitaammat, klassikoiksikin kelpaavat 'Butterflies' ja 'Faraway Sun'. Viimeksimainitun tunnelma ja kitarasoolo palauttaa mieleen Orfeuksen ajat. Mukana on myös versio biisistä 'Sä voit auttaa' eli siis 'You Can Help Me'.

Maria Hännisen käsialaa on levyllä kolmen biisin verran, 'Cuts No Ice', 'In Need Of You' sekä 'Paralyzed' - kaikki sangen maukkaita tuotoksia. Viimeksimainittu oli vanhempaa materiaalia, kaksi muuta syntyivät Canpazaan tulon myötä.

Miehistönvaihdos laajensi sointipohjaa. Kari Lahtinen, joka ei aiemmin ole levyillä esiintynyt, on heavy/hard/blues -tyylinen patteristi ja sopii Canpazan kokonaisuuteen hyvin. Maria Hänninen puolestaan on erinomainen laulaja. Esimerkiksi Daven biisissä 'Lovin´ You F Right' kuullaan häneltä raju tulkinta, johon vertailupohjaa saa hakea aina Maggie Bellin parhaiden päivien työskentelystä asti. Hänen arsenaaliinsa kuuluvat myös kitarat, viulu ja kosketinsoittimet. Esimerkkinä aikaisemmista töistä voidaan mainita ainakin jäsenyys Akimowskaja Sisters & Bros. -kokoonpanossa sekä oma soololevy 'Ai sua mua'.

Muutkin bändin jäsenet soittavat kitaroita. Tästä on albumilla näytteenä 'Train Of Fire' - koko ryhmällä toteutettu, kolmeen kertaan päällekkäisäänitetty, akustinen hieno biisi. Kari Lahtinen soittaa sähkökitaraa päätösbiisillä 'One Year'. Mainittu kappale on yli seitsenminuuttinen kokeilu, tavallaan neliosainen "teos". Tyylit ja efektit vaihtelevat, koska joka osalla on oma tekijänsä - järjestyksessä Lindholm-Hänninen-Lahtinen-Tolonen. Kokonaisuus päättyy Daven avausteemaan. Sanat ovat Daven ja Marian yhteistuotantoa. Biisillä (samoin kuin albumin avauskappaleella) vierailee taustalauluosuuksissa Frogley.

'Hot' -albumin jälkeisistä hommista voitaneen mainita ahkera keikkailu, bluesbändikokeilut Pepe Ahlqvistin ja Pitkä Lehtisen kanssa, syyskiertue 1997 kolmikolla Dave, Pelle ja Andy McCoy sekä syksyn aikana ilmestyväksi suunniteltu "Daven nuottikirja", jonka Love-kustannus julkaissee.

hot

Dave, Lady & Canpaza Gypsys: Hot, 1997
KaktusCD 005

Rockin´- Cuts No Ice - You Can Help Me - In Need Of You - Rock´n´Rollers - Faraway Sun - Lovin´ You F Right - Train Of Fire - Butterflies - Paralyzed - Dream Window - One Year vierailijana:
Frogley: taustalaulu kappaleilla 'Rockin´' ja 'One Year'

Äänitetty: tammi-helmikuu 1997, Headline-studio
Äänittäjä: Jani Viitanen
Tuottaja: Jani Viitanen


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin