logo.gif

kumppanit

Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit, ilmestyi 7.12.2018

Uudelta Daven ryhmältä, nimeltään Kynä & Kumppanit julkaistiin tutun Turenki Records -merkin alla ensimmäinen digi/promosingle "Mä just about elän" 18.5.2018. Sen sessiossa taltioitiin toinenkin biisi, joka myöhemmin julkaistiin (digi)singlenä nimellä ”Kun haluu voittaa”.

Kyseisessä kokoonpanossa olivat Daven lisäksi mukana Marko ”Poutahaukka” Haavisto bassossa, Pekka ”Devil” Virtanen kitarassa, Viljami Viippola koskettimissa ja Kuja Salmi rummuissa. Julkaistu biisi on tavallaan vuoropuhelu Daven ja enkelikuoron välillä. Lauluvoimaa olikin muodostelmassa nyt paljon, sillä Viippolaa lukuun ottamatta kaikille löytyi jatkossa lauluosuuksia ja stemmat toimivat komeasti myös tulevalla albumilla.

Bändiä Dave alkoi koostaa jo 2017 loppukesästä Lahden tienoon luottomiehistä. Basistiksi alkujaan tiedusteltu ja Daven Pitkät kiinalaiset -kokoonpanossa vuosituhannen vaihteessa soittanut Jarno Karjalainen oli nyt täystyöllistetty Tuure Kilpeläisen karavaanissa. Marko Haavisto, joka puolestaan oli joutunut aikoinaan kieltäytymään Pitkät kiinalaiset -pestistä omien Poutahaukat-kiireidensä takia sai puhelimitse tarjouksen, josta ei enää halunnut kieltäytyä.

Haavisto ja Kuja Salmi olivat tuttuja keskenään jo 1980-luvun alkupuolelta ja olivat mm. perustaneet 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa toimineen ja Baddingin biisejä versioineen Badding Rockers -yhtyeen. Kitaristi Pekka Virtanen tuotti Poutahaukkojen ensimmäisiä levyjä 90-luvulla ja soitti muutamilla niistä myös kitaraa. Devil ja Dave taas olivat työskennelleet monesti yhdessä, mm. Sliippareissa ja Daven vuoden 1999 albumilla ”Valkoinen &”. Muuta ryhmää nuorempaa ikäpolvea edustava Viippola on työskennellyt Kujan studiossa soittaen monissa sessioissa ja täyttää tässäkin porukassa paikkansa erinomaisesti.

Bändin albumi oli heti itsenäisyyspäivän jälkeen eli 7.12.2018 julkistettu ”Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit”. Se tuli CD ja C-kasettimuodossa (ja tietenkin myös diginä), vinyyliversio ilmestyi vuodenvaihteen jälkeen.

Alun perin kokoonpano oli kasattu kesälle 2018 kiertuetta varten. Siinä oli tarkoitus esittää Daven suomenkielistä tuotantoa debyyttialbumi Iso ”Kynä” Lindholm -ajoista näihin päiviin asti. Alkujaan suunnitelmissa oli tehdä muutama singlejuttu, ja alkukeväästä he äänittivät edellä mainitut kaksi biisiä. Bändi kuitenkin päätyi levyttämään myös kokonaisen pitkäsoiton verran uusia kappaleita – tai todennäköisimmin aihioita löytyi myös Daven piironginlaatikosta. Kiertuekin toteutui ja sen materiaalista tehtiin myöhemmin oma albumijulkaisunsa.

Ryhmä treenasi ahkerasti ja nimenomaan ryhmänä. Virtasen mukaan nykyajan treeneille on yhä yleisemmin tapana kokoontua tavalla tai toisella virtuaalisesti. Levytyksessä tehtiin huolellista jälkeä, ja tästä on erityisesti kiittäminen taustaryhmää. Dave ei niin studiotyöskentelystä yleensä välitä, ja tässäkin tapauksessa hän tuli ja meni tehden omat osuutensa – kaikella pieteetillä toki. Välillä hän ohjeisti studiossa puurtavaa porukkaa puhelimitsekin. Kuja Salmi äänitti ja miksasi levyn Kujalandia-studiossaan.

Ennakkosingle ”Just about elän”, saa avata albumikokonaisuuden, jolle luontevana jatkona ovat ”Koko maailma on kamaa” ja ”Kultaa”, molemmat teksteiltään Daven viimeaikojen tarinoille luonteenomaisia.

Marko Haavisto laulaa mainion kantrijolkottelun "Toinen kulkija" ja sille hyvänä jatkona on yksi albumin parhaista kappaleista, Daven lakonisesti tulkitsema ”Juna”. Taustoja on siinä laulamassa myös useiden laulukilpailujen listoilla näyttäytynyt Laura Simoila.

Tyylikkäällä ”Ja taivaan valtaa kuu” -tarinalla edetään, jonka jälkeen "S.A.Y." jatkaa Daven kryptisten lyhenne-biisinnimien sarjaa, nyt on kyseessä "Sä ammut yli". Monimuotoinen kappale testaa taustalaulajien harmoniakykyjä ja asettuu teksteiltään Daven valehtelija-teemaisten kappaleiden sarjaan.

Ehkä vähän sarkastinen ja taata-tyyppistä kokeneen viisautta jakava ”Samaa” hyödyntää jälleen porukan lauluvoimaa. "Kaunis Liria, valittuni" -kappaleesta saa huomion Viippolan soittama spinetti, joka tuo siihen hienostuneen sointivärin.

Päätöskappaleessa "Meillä kaikilla on rakas laulu" esitellään tusinan verran rakkaita lauluja – pääosin Daven nimeämiä suosikkeja ja muistoja nostavia valintoja, mutta myös muut jäsenet osallistuivat muisteluun. Kristiina Halkolan aikoinaan laulamalla Käpy selän alla -elokuvan tunnusmelodialla aloitetaan, edetään Pepe & Paradisen, M. A. Nummisen ja Tasavallan Pressan kautta Pekka Strengiin, Wigwamiin, Baddingiin, Juiceen ja Kasevaan sekä edelleen Agit Propiin ja Pelle Miljoonaan päätyen Albert Järvis/Hurriganes -bravuuriin ”Get On”.

Kiertueen jälkeen Kynä & Kumppaneilta julkaistiin Daven nimellä (netti)single ”Kun haluu voittaa” (28.3.2019). Se oli siis peräisin ryhmän ensimmäisestä studiosessiosta. Livelevy sai odottaa vuoroaan loppuvuoteen 2019.

Vähän ennen studioalbumin julkaisua näki päivänvalon myös mielenkiintoinen kirjallinen tuotos:
Daven ja hänen luottokuvaajansa Harri Hinkan yhteinen eepos ”Kynä & kamera”. Se ilmestyi 2018 kirjamessuilla lokakuussa. Dave kuvaa teosta sen takakannessa: ”Tällaiselle kirjalle ei ole aikaisemmin ollut mitään tarvetta. Tässä se nyt on.”

Idea lähti projektista työnimeltä ”Vuosi huoneessa”, jossa Hinkka kuvasi Daven kotia eri vuodenaikoina ja eri tunnelmissa. Kuvat löytyvät kirjasta, samoin otoksia viime aikojen levykansisessioista. Kirja sisältää myös Daven grafiikkaa ladattuna hienoisella huumorilla, yhden kuvan sarjakuvia sekä mm. ”Simpukoiden viimeiset sanat”.

Julkaisutilaisuuden tunnelmia Kirjamessuilta on taltioitu linkkiin:
https://www.youtube.com/watch?v=raFV0ArIOJQ

 

Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit, TurenkiCD-14200-74, ilmestyi 7.12.2018

Dave Lindholm laulu, kitara
Pekka Virtanen
Kuja Salmi laulu, rummut
Marko Haavisto laulu, basso
Viljami Viippola koskettimet
Laura Simoila taustalaulu (kappaleessa ”Juna”)

Just about elän (Vielä tän kesän) - Koko maailma on kamaa - Kultaa - Toinen kulkija - Juna - Ja taivaan valtaa kuu - S.A.Y. - Samaa - Liria, valittuni - Meillä kaikilla on rakas laulu
rev.gif home.gif ff.gif