logo.gif

live

Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit Live, ilmestyi 27.9.2019

Suunniteltu Kynä & Kumppanit -kiertue toteutui reilun puolen tusinan keikan muodossa. Avauksena ollut Allas Pool -keikka peruuntui, mutta Ylivieskassa soitto soi heinäkuun 2018 lopulla. Varsinaiselle Live-albumille valikoitui kappaleita neljältä paikkakunnalta; Tampereen Tullikamarin Klubilta (20.9.18), Lahden Finlandia klubilta (28.9), Helsingin Tavastialta (14.11.) sekä Turun Logomosta (30.11.). Keikat myös kuvattiin, ja niistä on tarkoitus julkaista videotallenne muodossa tai toisessa (äänisynkkaa tehdään vähitellen kesällä 2020). Valintoihin vaikuttivat paitsi ns. ”taiteellinen taso” myös tekniset seikat – esimerkiksi kamerakalustoa rikkoutui ja muitakin teknisiä vastoinkäymisiä konserttien taltioinnissa koettiin.

Livelevylle (ja konsertteihin) valikoitui tavallaan tihentymiä tietyiltä ajoilta – 1970-luvun alusta, pari biisiä 1990-luvun alusta ja rypäs vuosituhannen vaihteesta sekä pari viime vuosikymmenen ajalta. Yhtään Kynä & Kumppanit studiolevyn kappaletta ei ole mukana, keikoilla niistä esitettiin ”Just About Elän” ja ”Koko maailma on kamaa”. Keikkasetin biiseistä ovat myös jääneet pois ainakin ”Et voi jättää” (Punainen +, 1998), ”Annan kitaran laulaa vaan” (LLL, 1993), ”Hiljaisuuden aika” (Ajaton on ajoissa, 2015), ”Puhtaat laivat” (Sirkus, 1973) sekä ”Pieni ja hento ote” (Aino, 1982). Viimeksi mainittu edusti siis yksinään koko Daven 1980-lukua. No, ehkä sen ajan tuotoksia kuultiin edellisellä vastaavalla suomenkielisellä kiertuealbumilla, joka oli siis Kerran (1992).

Livelevyn avaa”Pai pai kamaa” V-albumilta (2016). Valkoinen & -levyltä (1999) on kolme biisiä: ”Sen tuntee”, ”Mä jäin 3 kertaa” ja ”Uusi puu”. Tuo levytys taltioitiinkin aikanaan miehityksellä Lindholm-Virtanen-Salmi. Alkujaan englanniksi Joe Vestichin julkaisematta jääneelle levylle tehty ”Chop the Woods” eli ”Hoida puut” julkaistiin suomeksi Daven Ken elää… (2013) -albumilla.

”Menneisyys” oli toinen Daven Lähes 50 -kokoelman (2009) teaser-biiseistä (joita ei ole ollut missään muualla kuultavilla). ”C. Andy hoitaa kulman” julkaistiin alkujaan singlenä (2000). ”Puhelinlasku on mun” on Kissatanssit-levyltä (1992) - tässä kitaristit Dave ja Devil kisailevat ja lopussa mennään pieneen Hendrix/”Foxy Lady”-teemaan.

Daven ensimmäiseltä soololevyltä Iso ”Kynä” Lindholm (1972) on ”Minun nimi on nimessun” – ja tässää olisi voitu Hendrixin vastapainoksi tapailla vaikka sitten vähän kieli poskessa Bolanin/T. Rexin ”Jeepster”-hittiä, jolle ko. kappale on perusriffinsä velkaa. Tätä seuraavat vuoden 1973 singlebiisi ”Rock-kukko” ja Musiikkia-albumin (1974) ”Se se on rokkii”. ”Rock-kukon” laulaa Kuja Salmi – Daven ääniala on jonkin verran laskenut 1970-luvun päivistä. Levyn päätös on liki kaikilta Daven soolokeikoilta tuttu ”Tätä iloista siltaa et kävele yksin”, joka on 1991 julkaistun Sillalla-levyn kappaleita.

Dave Lindholm, Heikki Silvennoinen ja Pepe Ahlqvist eli SF-Blues eli SF-Blues Caravan lähti jälleen syksyllä 2019 pienelle rundille. Se oli kuuden konsertin ja kahden klubi-keikan mittainen kiertue. Kaikilla keikoilla olivat myös mukana Eero Raittinen sekä Jukka Gustavson – Eero kevään vakavista terveysongelmista toipuneena. Kompissa nähtiin tutut basisti Mikko Löytty ja rumpali Jani Auvinen. Mukana oli eri keikoilla useita vierailevia huippuartisteja, esimerkiksi Seinäjoen Rytmikorjaamolla kanteletaituri Ida Elina sekä Micke Björklöf & Lefty Leppänen ja Kulttuuritalon päätöskonsertissa 5.10. Ida Elinan ohella Johanna Försti, Emilia Sisco ja Helge Tallqvist.

Kulttiksen konsertista hyvä raportti löytynee linkistä: https://www.blues-finland.com/articles/sf_blues_ahlqvist_lindholm_silvennoinen_2019_helsinki_kulttuuritalo.html

Loppuvuonna 2019 Dave teki myös muutaman keikan Iloinen marraskuu -konseptilla. Mukana oli Daven hyvä ystävä ja pitkän linjan muusikko Joe Vestich (USA), joka esitti omaa uutta musiikkiaan tulevalta levyltään.

Joulukuun ensimmäisenä 2019 kuultiin YLEn kanavalta Pekka Laineen ja Tero Lieteen kolmituntinen Musiikin teemailta, jossa vieraana oli Dave Lindholm. Siinä soitettiin muutamia Daven uraan vaikuttaneita kappaleita ja viitisentoista Daven omaa. Ohjelmaan oli poimittu kaksi esimerkkiä radion nauhalta Kulttuurikeskuksen Pop-konsertista Laajasalon uimarannalla 8.7.1973. Nauha on merkittävä äänite sikäli, että bändi oli Rocket, joka ei koskaan levyä julkaissut. Kappaleet olivat versioita Sirkus-albumin biiseistä ”Kaikki menee seinään” ja ”Rockadillo”.

 

Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit Live, TurenkiCD- 14200-83, ilmestyi 27.9.2019

Pai pai kamaa - Sen tuntee - Hoida puut - Menneisyys - Mä jäin 3 kertaa - C. Andy hoitaa kulman - Uusi puu - Puhelinlasku on mun - Minun nimi on nimessun - Rock-kukko - Se se on rokkii - Tätä iloista siltaa et kävele yksin
rev.gif home.gif ff.gif