logo.gif

tupla

Dave Lindholm: Dave Lindholm, ilmestyi 4.9.2020 (CD)/ 9.9.2020 (LP)

Dave vietti syksyä 2019 ja korona-kevättä 2020 studion syövereissä. Keväältä ja kesältä siirtyivät eteenpäin niin uuden Lights-kokoonpanon ensi konsertit kuin Jartse Tuomisen organisoima GTR-Tour 2020. Lights siirtyi kuitenkin jo kesällä 2020 studioon ja syyskuussa albumin kappaleet olivat koossa – tosin yksi niistä on tarkoitus taltioida uudelleen. Bändin albumin ilmestyminen on sitten vasta vuoden 2021 juttuja. Lights oli jälleen aloittamassa syksyllä keikkailun, mutta ilmeisesti vain muutamia keikkoja pystytään toteuttamaan. Syyskuun 2020 tilanteen ja Daven arvion mukaan 4-5 toteutunee loppuvuoden 2020 aikana. GTR Tour siirtyi seuraavan vuoden keväälle.

Levy-yhtiön tiedotteen mukaan keväällä 2020 omaehtoisen karanteenin myötä tallentui Headlinestudiolla kokonaista 24 uutta biisiä. Todellisuudessa projekti pyörähti käyntiin jo edellisen vuoden eli 2019 keväällä, kun Kynä & Kumppaneiden ensimmäisessä levysessiossa taltioitiin singlebiisi ”Kun haluu voittaa”. Biisi siirtyi Kynä-keikkojen jälkeen uudelle albumillekin, mutta uusiksi tehtynä versiona. Daven mukaan hän ei nyt halunnut taustalle perinteistä rumpusettiä, vaan erillisiä perkussioita, ”ja se värjäs heti koko systeemin”. Vuoden 2019 puolella syksyllä oli jo suurin osa valmiina. Ensin syntyi Daven mukaan 12 biisin kokonaisuus, mutta hän innostui tuloksista sen verran paljon, että toinenkin 12 biisin satsi tehtiin. Lopullisella albumilla kappaleet eivät ole mitenkään sessioiden mukaisessa järjestyksessä.

Dave: ”Se tehtiin rauhassa ja kappale kerrallaan, tunteella. Ja mukana olleiden vierailijoiden merkitys oli erittäin merkittävä. Kaikille oli selvät paikat. Mä olen tullut siihen tulokseen, että tätä kannattaa kuunnella kuus biisiä peräkkäin, väliin aina pieni tauko. Siten saa parhaiten kokonaiskuvan. Vinyyliversio tulee ja siinä se jako onkin luonnollista. Me funtsattiin, että 24 luukkua, se on kuin joulukalenteri, aina uudesta luukusta tulee uusia kuvia.”

Daven lisäksi levyllä ovat mukana myös Jani Viitanen, Jaan Wessman (nämä kaksi tavallaan runkomiehistönä), Pekka Gröhn, Pike Kontkanen, Mikko Kangasjärvi, Tuomas Luukkonen & Katwi Koivisto sekä Sami Sippola.

Viitanen on yksi Yön perustajajäseniä, Headlinestudion Big Boss ja tunnettu pitkältä ajalta Daven luottohenkilönä, mitä studioihin tulee. Wessman on ollut Palefacen ja Jonne Aaronin basistina, soittaen heidän levyillään myös pianoa, kitaraa ja rumpuja. Hän on myös laatinut jousisovituksia mm. Apulannalle ja Yölle. Pirkko ”Pike” Kontkanen on tunnettu viulisti mm. Kumman Hepun ja Hectorin taustalla. Kangasjärvi tunnetaan mm. Yön kosketinsoittajana. Tuomas Luukkonen on ollut mm. Ville Leinosen äänitteillä kitaristina ja Katwi Koivisto ”kotimainen tummaääninen laulajatar”. Sami Sippola mainitaan kappalekohtaisissa krediteissä, mutta yhteenvedosta nimi on lipsahtanut pois. Sippola on nimekäs jazz-orientoitunut fonisti ja värittää hienosti kappaleen ”Hiivitään hyvin aikein”.

--

Kokonaisuudesta syntyi primitiivireaktiona kahden kuuntelun perusteella kymmenen huomion lista:

1: Vaikuttava kokonaisuus. Melankolinen alku säväytti heti, että: ”Mitäs nyt?”
2: Tuttuja teemoja ja soundeja, mutta jälleen kerran uudella tavalla käsiteltyinä.
3: Kuin karkeasti työstettyjä puuveistoksia, joissa jokainen yksityiskohta on kuitenkin tarkasti viimeistelty. Jokainen biisi on väritetty jollakin sille erityisellä tavalla.
4: Paljon minälähtöistä pohdiskelua, mutta tunnelma ei silti ole sisäänpäin kääntynyt. Onko ”Vapaa Juulia” Dave, joka ”Vapaana viheltää”?
5: Melkeinpä proosamuotoisia runoja, jossa soundeilla tuetaan tekstiä, ei toisinpäin. Niukasti on aihioita yhteislauluiltoihin.
6: Vakavahko, ei juuri suoraa huumoria. (No, kyllä sitä alkaa löytyä kuuntelukertojen myötä)
7: Pari Davelle tyypillistä tutkielmaa jostakin yksittäisestä aiheesta: totuus (”Totuus on alaston & koruton”), aika (”Ihmeellinen aika”).
8: Pitääkö hakea yhtymäkohtia aikaisempaan? Jos, niin jopa Fandjango, ainakin Vanha & uusi romanssi, ehkä Luuttujengi tulee. Rikkaiden yksityiskohtien takia ehdottomasti Sissi (joka on yksi Daven huippualbumeista). Kansi on Harri Hinkan ottama ja tähän päivään tuotu versio Sirkuksesta (taustana on ilmeisesti Daven soittaman matkalaukkusitran otelauta, eli kuva näyttäisi olevan kollaasi).
9: Vanhemman valtiomiehen viisauksia on tässä tarjolla.
10: Jotenkin niin Daven (musiikin) näköistä, ettei levyn nimi voisi olla kuin se mikä on – Dave Lindholm.

--

Joitakin myöhempiä lisähuomioita vielä noihin primitiiveihin:
Kakkosbiisin nimi ”Vernoni tiesi sen” viittaa Elviksen isään, ”Kun sä haluut voittaa” on siis uusi versio ja nimikin on hieman eri muodossa kuin singlellä. Tässä Davelta pääsee soolo, josta hänen varoituksensa on jätetty mukaan. Hienot puhaltimet kuullaan intiaanivaikutteisessa ”Suuren hengen sitomat” -kappaleessa (Tuomas Luukkosen huilu) sekä jo mainittu Sami Sippolan foni biisissä ”Hiivitään hyvin aikein”. Pike Kontkanen viuluineen loistaa puolestaan kolmessa biisissä. Rytmejäkin on moneen lähtöön: ”Andalucian lankakaupan kaunotar” ja ”Ruusu” -biisien flamencokuvioista ”Holikong” hulabaloon kautta tangokomppiin osana ”Kun sä haluut voittaa” biisiä.

Pekka Gröhn muistelee, että hän sai omia osuuksiensa taustoittamiseksi demokasetin, jonka pohjalta hän kehitteli puoleen tusinaan biisejä koskettimet. Yhteen biisiin sopi hänen mielestään basso, jonka hän nappasi mukaansa studioon matkatessaan. Ilmeisestikin ”Omistanko vuoren?” sai Davelta ohjeistuksen, että tähän sitten ”jotain kiinalaista”. Kahdessa muussakin kappaleessa Gröhnin hienot osuudet ovat kuultavissa: ”Taivas ojensi kätensä” ja ”Uuteen aamuun”.

Dave Lindholm: Dave Lindholm, Emsalö Music Oy, 2-LP/2-CD, EMLP004/EMCD004 ilmestyy 4.9.2020 (CD), 9.9.2020 (LP)

Dave Lindholm: laulu, kitara, matkalaukkusitra
Jani Viitanen: kitara, basso, koskettimet, perkussiot, taustalaulu
Jaan Wessman: kitara, basso, koskettimet, perkussiot
Pekka Gröhn: koskettimet
Pike Kontkanen: viulu
Mikko Kangasjärvi: haitari
Tuomas Luukkonen: huilu
Katwi Koivisto: taustalaulu
Sami Sippola: saksofoni

Kadonnut - Vernoni tiesi sen - Hei tunnen tuon tien - No niin kai - Holikong - Totuus on alaston & koruton - Vapaa Julia - Kun sä haluut voittaa - Eilen, tänään & huomenna - Viesti - Suuren hengen sitomat - Omistanko vuoren? - Hiivitään hyvin aikein - Se pyörii sittenkin - Andalucian lankakaupan kaunotar - Ihmeellinen aika - Vapaana viheltää - Taivas ojensi kätensä - Uuteen aamuun - Ruusu - Vaimonsa viimeinen mies - Meressä - Mihin? - Jokaisessa on jotain vanhaa
rev.gif home.gif ff.gif