logo.gif


-

Dave Lindholm ja LAUNEEN K.: Lahti, 30.9.2009

Heinäkuussa 2009, Kotkan meripäivillä, Davelle ojennettiin Juha Vainio-palkinto. Merkittävälle suomalaiselle sanoittajalle myönnettävä palkinto jaettiin nyt 19. kertaa. Juha Vainion rahasto myönsi tunnustuspalkinnon, 6000 euroa, Davelle hänen työstään suomalaisen rocklyriikan uranuurtajana.

Palkintoraadin mukaan Lindholm on suomalaisen laululyriikan modernisti, jonka kappaleet ovat kuolemattomia. Helsinkiläissyntyisen lauluntekijän teksteistä tekee omintakeisia erityisesti stadin slangin käyttö ja riimittömyys.

Ehkä tähän liittyenkin Dave yllätti syksyllä julkaisemalla vuoden sisällä toisenkin albumin, suomenkielisen ja nimetään Lahti. Yhdistelmä D. Lindholm & Launeen K käsitti Daven ohella Kari ”Kuja” Salmen ja Pitkä Lehtisen – tuttuja miehiä molemmat aikaisemmista yhteyksistä.

Levyn biisien ilme pohjautuu melko yksinkertaisiin ja Davelle tyypillisiin sointukiertoihin ja rakenteisiin, mutta kokonaisuus on rento ja mielenkiintoinen. Teksteissä on läsnä Daven huumori, joka näkyy etenkin oivaltavina ilmauksina.

Kappaleista Keinu poimittiin etukäteen jaetulle promosinglelle. Myöhemmin ulos tuli myös toinen promo, Poltetaan kaikki. Keinu on pohjaltaan vakava kertomus koulukiusauksesta, vaikka kepeä kertosäe johdattaa ajatukset aivan muihin sfääreihin: "Keinun niin kauan kunnes saavutan ajattomuuden, kadotan ajantajun. Kiidän korkeuksiin kuin lintu konsanaan, ei oo pakko palata maahan ollenkaan."

Vanhat (?) Dylan vaikutteet pukkaavat myös esiin, paitsi nykyisten tiukkenevien tupakkakieltojen aikaan ironista protestointia julistavalla Poltetaan kaikki ("kuollaan nuorina, meidät muistetaan kauniina"), myös ja erityisesti pitkällä kappaleella Elämää 1800-luvulla: "Voi luoja, kuinka jumalatonta menoo! Pakanat pureskelee raamatun reunaa. Luulet, että tää on historiaa, mut jossain tää tapahtuu nyt!"

Vakuuttava, Daven tuotannossa jälleen uudenlainen biisi on Pitkä Lehtisen laulama tai pikemminkin lausuma Rodeo. Kun nuori mies lähti aikanaan Sirkukseen, voi blues-ukko katsoa jo taaksepäinkin ja todeta, että vaikka olisi voinut tehdä muutakin, hän halusi vain Rodeoon. Pitkän vokaaliosuus voisi olla ilmaisultaan hieman selkeämpi, mutta koskas Daven levyillä on selkeydestä kiitetty…

Puhutteleva on itsetunnosta kertova Lumikengät – ja myös muu materiaali on kelpo kuunneltavaa.

Albumin kansi on Jani Mahkosen toteutus Panu Rissasen valokuvista, joissa on Lahden maamerkkejä radiomastosta Tirra ja Torvi-ravintoloihin.

"Lahti" -albumi julkaistiinkin 30.9.2009 ’virallisesti’ paikallisessa legendaarisessa Tirra-ravintolassa. Dave esitti iltapäivän aikana akustisena muutamia albumin kappaleista. Soolokiertue käynnistyi lokakuun alussa, ja sillä kuultiin uuden albumin kappaleita sekä aikaisempia Daven klassikkohittejä.

Lahti –levyn seuraajan piti oleman Daven yhdessä Otto Donnerin kanssa toteuttama big band –levy, joka kuitenkaan ei kelvannut levy-yhtiölle, ja sen julkaisu siirtyi, toivottavasti vain hieman myöhempään ajankohtaan ja johonkin toiseen yhtiöön.

Kevään 2010 mittaan tuli sen sijaan pari pikku uutuutta – helmikuussa Daven uusi kappale ”Kaikki muu” Reino-kenkien promolevyllä Reino & Aino – Rakkaustarina, ja toukokuussa vierailu Pate Mustajärven albumilla Musta, jossa oli lauluosuus kappaleella Yksinäisyys syö. Paten levyllä
taustalla soitti bändi Risto Klemola (kitara), Juppo Paavola (rummut) ja Ville Rauhala (basso).

Reino-levyllä Daven kappaleessa hänen parinaan oli Jani Viitanen, joka myös äänitti sen studiossaan. Albumi on eräänlainen kunnianosoitus kotikenkiä valmistavaa 80-vuotiasta Suomen Kumitehdasta kohtaan. Sen kaikki kappaleet liittyvät parisuhteeseen. Levyn tuotti Ari ”Kankku” Kankaanpää Motley-yhtiöstä, joka valitsi levylle kaikki muut paitsi Dave Lindholmin esityksen. Tälle Kankku ehdotti Finlandersin biisiä Oikeesti, mutta Dave halusi mukaan ennen kuulemattoman laulunsa nimeltään Kaikki muu. Albumi tuli jakeluun se tulee 15. helmikuuta 2010, ja Reino-kaupan myyntiin varattiin heti yli kultalevyn verran eli 15 000 kappaletta.

Studioalbumin myötä alettiin ideoida Reinoklubia ja kiertuetta Reino & Aino Kotikenkä Oy:n ja Ravintola.fi -ravintoloiden yhteishankkeena. Kiertueen keikoilla menosta vastasi Kankku Kankaanpää ja Reino Houseband sekä joka klubilla vaihtuvia artisteja, Daven lisäksi mm. Pauli Hanhiniemi ja Heikki Silvennoinen. Dave oli lavalla mm. Lohjalla sekä Seinäjoen Provinssirockissa kahtena peräkkäisenä klubi-iltana. Noin 30 paikkakuntaa käsittänyt Reino-klubikiertue starttasi alkukesästä Tampereelta London Pubista Pauli Hanhiniemen tähdittämänä.

Kesällä hauska itu uuteen oli The ShoeShiners –trion esiintyminen. Kyseessä oli Dave Lindholmin, Rane Raitsikan ja Marjo Leinosen trio, joka esitti Arto Nybergin ohjelmassa Kesäduuniblues TV1:llä 11.07.2010 kappaleen Where Did Our Love Go. Myös lupauksia keikkailusta lokakuussa kuultiin tuolloin..

Netissä Yle alkoi mainostaa kesällä Teemalla marraskuussa 2010 alkavaa Rock-Suomi –ohjelmaa. Se on kymmenosainen dokumenttisarja suomalaisesta rockista. promootion mukaan yksi sen osista on varattu Daven muisteluille.

Dave Lindholm ja LAUNEEN K.: Lahti, AllstarCD 026, julkaistiin 30.9.2009

Nyt tanssimaan (sisään) – Rodeo - Poltetaan kaikki – Tietenkin- Elämää 1800-luvulla – Lumikengät – Autoon - Niitä et saa kii –Keinu - Voinko jättää kyyneleet pöytään - Nyt tanssimaan (ulos) - Hyvä syy

Dave Lindholm (laulu, kitarat ja jotain muuta)
Kuja Salmi (basso, rummut ja jotain muuta)
Kari Pitkä Lehtinen (laulu ja jotain muuta.)
Minja Koski (taustalaulu kappaleessa Rodeo)

Äänitys: Kuja Salmi, Kujalandia Recording studio 2009
Tuottaja: Dave Lindholm, Kuja Salmi

 


rev.gif home.gif ff.gif