logo.gif

dll

Dave Lindholm: Laulu & kitara

Marraskuussa 2021 Dave teki tusinan sooloesiintymisen kiertueen ”Yksin”-otsikolla. Ainakin osa keikoista oli siirtymää edelliseltä vuodelta, jolloin koronan takia suunnitellut esiintymiset, itse asiassa koko kiertue, jouduttiin lykkäämään vuodella eteenpäin. Konserttiäänitteistä koostettiin albumi Laulu & kitara, jonka CD-versio julkaistaan Daven 70-vuotispäivänä, 31.3.2022.

Kuten Dave itse toteaa: ”Se on ihan ok. Kuulostaa siltä, miltä mä nyt yksinään kuulostan. Ei sattunut mitään mokia tai muuta”.

Puhdas yhden konserttikokemuksen dokumentti levy ei ole, vaikka kokonaisuus on pitkälti Daven nykyinen keikkasetti. Pois on jätetty muutama Daven keikoille tyypillinen englanninkielinen klassikkobiisi. Nytkin niitä oli esityksissä mukana, mutta levylle on siirretty vain suomenkieliset kappaleet. Englanniksi lauletut on korvattu yksittäisillä keikkaraidoilla, kuten ”Jazzikansa tulee” ja ”Minun nimi on Nimessun”. Kappaleita löytyy ensimmäiseltä vuoden 1972 soololevyltä näihin päiviin saakka, tuoreimpana oivaltava ”Jokaisessa on jotain vanhaa” vuodelta 2020. Joka vuosikymmeneltä on biisejä saatu mukaan ja aika tasapainoisesti. Vain 2000-luvun ensimmäiseltä kymmenykseltä kuullaan ainoastaan yksi biisi – tuohon ajanjaksoon osuva levytysmateriaali kun oli pitkälti laulettu englanniksi. Ainut varsinaisesti Daven levyillä ”ennenkuulumaton” kappale on tällä kertaa M. A. Nummisen ”Nuoret ja vanhat” – ja sekin on englanninkielisenä versiona Canpaza Gypsies -yhtyeen Stars-albumilla vuodelta 1996.

Äänityksen ja miksauksen on hoitanut PA Kiiskilä. Aikamoinen työ on tehty myös kappaleiden valinnassa, sillä niitä on (kaikilta) 12 marraskuun keikalta. Kaksi tusinaa biisiä, yhdeltä paikkakunnalta on maksimissaan kolme kappaletta.

Oman mainintansa ansaitsee albumin etukannen kuva, jossa voi nähdä korona-aikaan ja/tai kiertueen nimeen liittyvää tahallista tai tahatonta symboliikkaa. Harri Hinkan hieno otos Davesta takaapäin, päätöskonsertin Kansallisteatterin tyhjä katsomo edessään.

Uutinen levyn julkaisusta saavutti melko lailla viime hetkellä Dave-valokuvanäyttelyn valmistelun. Näyttely pystytettiin Tampereen pääkirjasto Metsoon Daven LXX eli 70-vuotisen ikäpaalun johdosta. Dave ei itse osallistunut valmisteluun, mutta antoi sille suostumuksensa. Näyttelyn nimeksi tuli ”Sirkuksesta Holikongiin – ja edelleen”. ”Edelleen” oli Daven ex tempore ehdottama nimi näyttelylle, ja se liitettiin valmisteluporukan ehdotukseen. ”Sirkuksesta” viittaa luonnollisesti läpimurtolevyyn ja ”Holikongiin” viimeisimmän suomenkielisen albumin kappaleeseen. Talkoovoimin kootussa näyttelyssä oli kuvia n. 40 eri henkilöltä. Esillä oli julistekokonaisuuksiin, slideshow-settiin ja tulosteisiin koottuna yhteensä n. 500 kuvaa, leikettä ja dokumenttia. Näyttely oli avoinna 1.3.-30.4.22 ja päättyi Daven Vastavirtaklubin keikkaan PA Kiiskilän kanssa. Ko. duo on tekemässä toukokuussa 2022 eri puolilla myös joitakin muitakin yhteisesiintymisiä.

Maaliskuun 23. SF-Blues aloitti 20-vuotisjuhlarundinsa, yhdeksän keikan kolmiviikkoisen minikiertueen. Edellisen 2019 kiertueen tapaan mukaan oli määrä tulla myös Eero Raittisen ja Jukka Gustavsonin, mutta Eero joutui jättäytymään joukosta pois terveydellisten syiden takia. Epun sijaan mukana ovat ainakin joillakin keikoilla Ile Kallio ja Noora Louhimo sekä Kulttuuritalolla Honey B Family. Rumpupallille istuu nyt Harri-Alakojola, bassossa on luonnollisesti Mikko Löytty. Ainakin Helsingissä lavalla nähtiin myös Jan Ahlqvist, Pepen nuorempi poika – kuulemma syy siihen, että Pepe oli ainoan kerran pois SF Bluesin keikalta – aloitusvuonna 2020 Pieksämäellä, kun Naistenklinikalta oli käynyt kutsu Ähtärin keikan jälkeen.

Kesällä 2022 on sitten vuorossa jälleen Kynä ja kumppanit – suomenkielisiä vetoja Daven 70 vuotispäivien merkeissä – taikka 50 vuotta ensimmäisestä Isokynä-levystä.

Myös studiossa Dave on viettänyt aikaa, mutta siihen työskentelyyn liittyvästä myöhemmin erikseen.


Dave Lindholm: Laulu & kitara, Emsalö Music EMCD025, julk. 31.3.2022 (2-CD), EMLP025, 8.7.2022 (2-LP)

CD1:
Sitähän se kaikki on – Petin pienen linnun – Tätä iloista siltaa et kävele yksin – Uusi Puu – Puhtaat Laivat – Hassut vaaleat maalit – Luulin – Voi kun riittäis pieni taivas – Joo joo mä rakastan sua – Sataa & 22 – Hoida puut – Jazzikansa tulee

CD2:
Hiljaisuuden aika – Jokaisessa on jotain vanhaa – Puhelinlasku on mun – Kun sä haluut voittaa – Ja sinun äänesi – Tupaakka viina ja villit naiset – Annan kitaran laulaa vaan – Laiva ja ankkuri – Meillä kaikilla on rakas laulu – Minun nimi on nimessun – Nuoret ja vanhat – Pieni ja hento ote
rev.gif home.gif ff.gif