logo.gif


Dave Lindholm & Otto Donner: Pieni ja hento ote, 2008

Dave teki loka-marraskuussa 2007 ensimmäisen varsinaisen konserttikiertueensa. 12. lokakuuta Mikkelistä alkava ja 10. marraskuuta Tampereelle päättyvä konserttikiertue oli työnimeltään Lauluja ja viuluja, ja siltä julkaistiin 2008 DVD "Pieni ja hento ote", johon oli taltioitu Savoy-teatterin konsertti 14.11.2007.

Kiertueen konserttipaikat olivat 12.10. Mikkeli (Mikaeli), 13.10. Jyväskylä (Paviljonki), 17.10. Espoo (Sellosali), 19.10. Kuopio (Musiikkikeskus), 20.10. Hämeenlinna (Verkatehdas), 27.10. Helsinki (Savoy-teatteri), 3.11. Turku (Konserttitalo), 9.11. Lahti (Sibeliustalo) ja 10.11. Tampere (Tampere-talon Iso sali) sekä Savoy-teatteri14.11.2007.

Yhteiskiertueesta saa osaltaan kiittää Yle Teeman Näin se tehtiin & Kosketuksessa -ohjelmasarjaa, jossa esiteltiin syyskuussa 2007 Dave Lindholmin Aino-albumi. Ohjelman keväiset kuvaukset ilmeisesti synnyttivät idean intiimistä konserttisalikiertueesta, jossa Daven tuotantoa esiteltäisiin vain jousisektion ja pianon säestämänä.

Otto Donner teki kiertueen jousisovitukset ja hän toimi myös kapellimestarina. Konserttien jousikvintetissä soittivat Pike Kontkanen (viulu), Alina Järvelä / Tuuli Talvitie-Kella (viulu), Laura Jaatinen (viulu), Sari Jeskanen (alttoviulu) ja Mirja Mattinen (sello).

Vanhojen hittien lisäksi konserteissa oli myös kolme aivan uutta, aiemmin levyttämätöntä Dave-laulua, eli kappaleet 5 osaa elää, Joo, oon sokee sekä Se puu kasvaa edelleen.

Esiintymisten ohjelma oli jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä osiossa Dave esiintyi yksin, aivan kuin tavallisella soolokeikalla. Tämä tyyli toimi isoissa saleissa hämmästyttävän hyvin – kappaleet kuuli tarkasti, toisin kuin normaaleissa kapakkaoloissa. Jälkimmäinen osa myötäili Kosketuksessa-ohjelman konseptia.

Konserttien alussa kuultiin musiikkia Daven tuoreelta posetiivilevyltä, tavoitteena oli sirkukseen saapumisen tunnelma.

Kymmenen kappaleen avaussetti sisälsi lukuisia Dave-klassikoita, hauskana välipalana tavallisilla keikoillakin silloin tällöin kuullun M.A. Nummisen Nuoret ja vanhat -hassuttelu. Poikkeavana valintana kuultiin suomenhevosen kunniaksi sävelletty Suomen hiljainen. Suomenkielisten kappaleiden jälkeen soitin vaihtui dobroon ja Dave esitti slide-kitaroinnilla vahvistettuja blues-numeroita, kuten D&D-albumin koskettava avausraita Love Build a House. Kosketuksessa-ohjelmassa kuulluista biiseistä oli valitettavasti pudonnut pois yksi vanhoista keikkabravuureista, Mr. Bojangles, jota Dave ei vielä ole levylle saanut tarttumaan.

Väliajan jälkeen oli vuorossa varsinainen pääkonsertti vuoro. Vuorossa olivat Lähes 50 -kokoelmalla julkaistu Menneisyys, klassikot Voi kuinka riittäis pieni taivas, Luulin ja Puhtaat laivat. Sovitukset olivat todella osuvia. Ehkä yllättävin oli rankkatekstinen C. Andy hoitaa kulman, joka sekin soi hienosti uutena sovituksena.

Sitten seurasivat Tupaakka, viina ja villit naiset, hendrixmäiseksikin luonnehdittu tulkinta Illan prinsessasta sekä yksi Daven hienoimmista biiseistä, Petin pienen linnun. Itämaat, hei! –kappaleen jälkeen kuultiin mainitut kolme uutta kappaletta. Tämän jälkeen konsertti huipentui hitteihin Sitähän se kaikki on sekä Pieni ja hento ote. Encorena kuultiin vielä Annan sinulle nimen, jota jostain syystä ei julkaistu DVD:llä.

Julkaisua varten taltioitiin joulukuun alussa haastattelusessio otto Donnerin studiolla Tammisaaressa. Otto ja Dave muistelivat menneitä ja nykyisiä. Äänittäjä Esa Santosen kommentoimat osuudet valitettavasti leikkautuivat lopullisessa editoinnissa pois, vaikka hän kuvissa vilahteleekin ja hänet DVD:n krediteissä mainitaan. DVD julkaistiin 19.3.2008.

Yle puolestaan nauhoitti sisällöltään vastaavan Turun 3.11. konsertin ja se esitettiin radiossa kahteenkin kertaan.

Dave Lindholm & Otto Donner, Pieni ja hento ote
DVD, Panvision/7253, julk. 19.3.2008

Ja sinun äänesi - Tätä iloista siltaa - Suomen hiljainen - Joo, joo mä rakastan sua - Puhelinlasku on mun - Hassut vaaleat maalit - Annan kitaran laulaa vaan - Sataa & 22 - Nuoret ja vanhat - Jazzikansa tulee – (vaihto dobro-kitaraan) Love Built a House - Catfish Blues - That’s All Right Mama - Rollin’ and Thumblin’
( väliaika )
Menneisyys - Voi kun riittäis pieni taivas – Luulin - Puhtaat laivat - C. Andy hoitaa kulman - Tupaakka, viini ja villit naiset - Illan prinsessa - Petin pienen linnun - Itämaat, hei! - 5 osaa elää -Joo, oon sokee - Se puu kasvaa edelleen - Sitähän se kaikki on - Pieni ja hento ote

Dave Lindholm: kitara ja laulu
Otto Donner: musiikin johto, piano
Pike Kontkanen (viulu), Alina Järvelä / Tuuli Talvitie-Kella (viulu), Laura Jaatinen (viulu), Sari Jeskanen (alttoviulu) ja Mirja Mattinen (sello

Haastattelu: Dave Lindholm, kapellimestari Otto Donner ja äänittäjä Esa Santonen, haastattelija Jaakko Riihimaa

Taltioitu Savoy-teatterissa 14.11.2007, kesto 122 mins.
Äänitys: Esa Santonen


rev.gif home.gif ff.gif