logo.gif

pkiinalaiset.jpg

Dave Lindholm ja Pitkät Kiinalaiset

Juicen 50-vuotisjuhlakonsertti pidettiin Tampere -talolla 10.3.2000. Siellä kuultiin biisi 'Juankoski here I come'. Pienessä viitehaastattelussa Dave heitti esiintyvän bändin nimeksi Pitkät kiinalaiset. Siitä tulikin seuraavan albumin, ja myös bändin kutsumanimi.

Dave äänitti huhtikuun puolivälissä (18.4.00) Hitsville IV -studiossa yhdessä Pepe Ahlqvistin kanssa Rytmi -lehden kustantamana viisi bluesbiisiä: Lets's
Jump On the Table - Country Boy - Crying Won't Do You No Good - Please throw This Poor Dog A Bone - Tutwiler Track. Niistä koostettiin Rytmi -CD Stunning Episodes. Äänittäjänä toimi Tom Nyman.

Daven nimellä julkaistiin kesäkuussa uusi sinkku 'C. andy hoitaa kulman' / 'Rakastuneet'. Toinen kappale oli raita 'Punainen+' -albumilta. 'C.andyn' tiimoilta Dave teemoitti jo tulevaa albumiakin miettien, että ”sillä mä tulen puhumaan niin suoraan, etten koskaan aikaisemmin”. Osa rosoista lienee hioutunut matkan varrella, vaikka asiaakin albumille kyllä jäi.

Joka tapauksessa kesää Dave vietti Ilmajoen Koskenkorvalla toteuttaen vanhaa ideaansa. Keikkamatkoillaan hän oli nähnyt pelloilla niittosilppureita rehunkorjuussa. Joukko sellaisia vanhoja koneita hankittiin, ja ne saivat uuden elämän oivaltavina taideteoksina. Kuvagallegiaa teoksista on talletettuna toisaalle nettisivuille.

Uudelle albumille tultaessa oli miehistö taas muuttunut. Pitkä Lehtinen bassossa vaihtui Jape Karjalaiseen ja saksofonisti Jarmo Ristilä jäi sivuun. Uuden levyn nimeksi siis tuli Pitkät kiinalaiset. Daven mukaan nimi sopii ”siihen tyyliin, millä tavalla asioita voi esittää, ei monimutkaisesti, mutta ei toisaalta kovin pinnallisestikaan.”

Albumin oheen tehtiin erityinen haastattelu –CD, jossa Lamppu Laamanen käy Daven kanssa läpi uutta albumia ja vähän kaivelee vanhojakin asioita, tosin niitä ei kovin syvällisesti. Seuraavassa tuon haastattelun pohjalta albumin biisien kuvaukset.

'Tietenkin sä meet': Alkuperäinen nimi kappaleella oli Vantaan Casanova. Kyseessä on kuvaus Daven tutusta kaverista. Hänen suurin kiinnostuksen aiheensa oli naiset, mutta kaveri ei osannut rajoittaa kiinnostustaan yhteen kerrallaan, ja joutui vilpittömästi ihmettelemään, kun mimmit jatkuvasti häipyvät.

'Kuutamojengi': Kyse on oikeista rosvoista, sekä toisaalta idealismista, sellaisesta että uskot yhteen juttuun, johon muut ei välttämättä usko.

'C. andy hoitaa kulman': Jo sinkulla julkaistu kappale. Nimi on temppu, joka sivuaa Andyä, mutta itse tarina kertoo ihmisistä, jotka joutuvat puristuksiin. ”Jos systeemi haluaa, että olet hiljaa, niin sähän olet hiljaa.” Tekstissä on Daven mukaan monta eri kerrosta, paljon yhteyksiä ja myös paljon harhautuksia.

'Maailma n:o 8': Rakkauslaulu ja ”tavallaan myös kiitoslaulu siltä pohjalta, ettei aina oo supermies”. Nimen voi käsittää mahdollisuutena, vaikkapa kahdeksantena vaiheena elämässä. Periaatteessa ”…nimi vain kuulosti hyvältä. En oo laskenut omia vaiheita tähän”.

'Taivas on raskas': Isoin juttu koko levyllä, jossa kyseenalaistetaan evoluutioteoriaa. Daven lueskeltua teoriaa liittyvistä epäselvyyksistä ja väärennöksistä ovat laulun teemat syntyneet. ”Pahimmillaan on liimailtu apinan ja ihmisen pääkalloja yhteen. Puutuvien renkaiden toivoton hakeminen epäilyttää.”

Toinen puoli biisissä on kritiikki sitä kohtaan, että kaikkea pidetään tavarana, vaikka tavallisissa arkipäivänkin jutuissa tarvitaan henkeä. Ei mitään mahtavia juttuja, vaan mukana elämistä vaikka lasten touhuissa.

'Sun kanssas oon vapaa': ”Rakkauslaulu, ei sen kummempaa.” Kuvaa määrätyissä pienissä hetkissä koettavaa tunnetta, että ei tarvitse hakea paikkaa, mihin kuuluisi, kun tuntee kuuluvansa luontevasti joka paikkaan.

'Mahdollinen p.t. 109': Elikkä 'Mahdollinen paratiisi 109'. Biisissä Dave ihmettelee, mikä ihmisille on paratiisi ja miten pitkälle ihmiset kuvittelevat paratiisin, onko se kulman takana vai jossain paratiisisaarilla. Numero nimessä tulee John F Kennedyn (!) kautta, sillä JFK palveli panssariveneellä PT 109 II maailmansodan aikana ja palvelus oli Kennedylle kovimpia valtteja vaaleissa. Assosiaatio vain tuli biisin nimeen, sillä se ”svengaa sopivasti”.

'Ei mitään, joka saavuttaa taivaan': Tämän biisin laulaa Kuja Salmi. Dave soitti melodian alle kitaralla, eikä Kujalle ollut suoraa vertailukohtaa kuten demoa pohjalla, vaan hän joutui itse sen tekemään. Davelle toteutuksessa oli aluksi tottumista, sillä hänellä oli hieman erilainen kuva biisistä.

'Todistus 45': Laulu kertoo siitä, kun tapaa ihmisen, joka yksinkertaisesti epäilee kaikkea ja jolle mikään ei tunnu oikealta. Kuvataan kaari siihen, että ihminen sulaa vähitellen, mutta se ei ole itsestään selvää.

'Uuma': Biisi ”tulee kuin käväisemään”, on alussa ja lopussa häivytetty. Vaikka se on pitkä, kestoltaan lähes kymmenen minuuttia ja kaksitoista säkeistöä, olisi voinut tulla pidemmäksikin. Daven mukana vähempää ei voinut laittaa, kaari on siinä ja se tuli luontevasti.

Teksti voi kertoa vaikka murrosikäisen ensimmäisestä rakastumisesta, mutta oikeammin koukkuun jäämisestä ja siinä pyristelemisestä. Biisin rakenne myös kuvaa tätä kaarta. Välillä olevat kitarasoolot on soitettu jameina ”kai tavallaan alitajuntaisesti” tilanteita kuvaillen. Ensin uuden asian kanssa on outoa, sitten sen kanssa pääsee sinuiksi, sitten tottuu mutta kun tasaantuu alkaa vastaava juttu taas uudestaan. Nauhoituksen jälkeen soolot ensin epäilyttivät Davea, mutta parin päivän tauon jälkeen ne kuulostivat sellaisilta, että niitä ei ehdottomasti vaihdettu, ”tuon paremmin ei voi tunnelmaa kuvailla.”

Albumi ilmestyi marraskuun 2000 lopussa. Jouluksi valmistuivat myös CD –romppu Manserock –ilmiö, joka sisälsi myös Daven biografian sekä Bluesounds –bändin 'Black' –albumin uudelleenjulkaisu. Albumi on masteroitu uudestaan ja siinä on bonuksena kahdeksan biisiä Ruotsin radion konsertista (ohjelma ”Tonkraft” 15.9.1981).

Syksyllä 2000 esiin tuli eräs harvinaisuus, kun Albert Järvis –kokooman 'Patchy Moss - 30 big ones' biisilistassa oli Quips –bändin kappale 'Respectable', jossa myös Dave on mukana. Nauha Hyvinkään keikalta oli löytynyt, ja siltä yksi biisi poimittiin mukaan.

Dave oli mukana myös TVTV:n Jyrkissä 11.11.00 yhdessä toisena vierailijana olleen Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen kanssa.

Tv-sarja Hotelli soinnussa Dave vieraili kahteenkin otteeseen. Sarjan alkuvaiheissa hän esitti ohjelmassa biisin 'Kaikessa soi blues' ja keväällä 2001 teki kokonaan uuden kappaleen, 'Akrobatiaa' (jonka on tarkoitus tulla myös Daven uudelle albumille).

Loppukeväästä 2001 Dave keikkaili paitsi soolona ja kiinalaisten kera myös triona yhdessä Pepe Ahlqvistin ja Jarmo Ristilän kanssa. Laamasen saha ja pumppu -yhtye-yhtye tulkitsi Daven biisin 'Jatsikansa tulee' nimellä 'Skiflekansa tulee'.

Dave tekee uutta akustista suomenkielistä albumia, Lamppu Laamanen viimeistelee Davesta kirjaa, Lillan ollaan julkaisemassa uudestaan bonusbiisien kera, ja ainakin Siboneyn 4 CD:n boksista ollaan ottamassa uusintapainosta, joten kesällä 2001 touhua Daven ympärillä riittää.

pkiinalaiset.jpg

DAVE LINDHOLM & PITKÄT KIINALAISET
Spinefarm / Ranka records RA041

Tietenkin sä meet - Kuutamojengi - c. andy hoitaa kulman – maailma n:o 8 – Taivas on raskas – Sun kanssas oon vapaa – Mahdollinen p.t. 109 – ei mitään, joka saavuttaa taivaan – Todistus 45 – Uuma

Äänitys: Grassroots -studio, Lahti, kesällä 2000
Tuottajat: Dave & Kuja Salmi
Äänitys: Kuja Salmi
Miksaus: Juha Laakso & Kuja Salmi, Finnvox syksyllä 2000

Julkaistu: 20.11.2000

DAVE LINDHOLM: HAASTATTELU
(ERILLINEN CD, HAASTATTELIJANA LAMPPU LAAMANEN, JOULUKUU 2000)

Dave Lindholm: c. andy hoitaa kulman / Rakastuneet
cd-SINGLE, RANKA RECORDS RA036, julk. 6/2000

***

Dave Lindholm & Pepe Ahlqvist: Stunning Episodes
Rytmi 007

Lets's Jump On the Table - Country Boy - Crying Won't Do You No Good - Please throw This Poor Dog A Bone - Tutwiler Track

Dave Lindholm: Kitara, laulu
Pepe Ahlqvist: Laulu, kitara, huuliharppu

Äänitys: Hitsville IV -studio, Helsinki, 18.4.2000
Tuottaja: Jyri-Jussi Rekinen (Rytmi -lehti)
Äänitys: Tom Nyman
Masterointi: Otto Donner, DER-studio
Julkaistu: Kevät 2000


rev.gif home.gif ff.gif