Sitähän se kaikki on


valkoinen

Valkoinen &

'Valkoinen &' on luontainen jatko 'Punainen +' -levylle. Uuden porukan kanssa lähdettiin jo alkuvuodesta jammailemaan, ja albumi kehittyi hiljalleen vuoden mittaan. Uusi miehitys oli seuraava: Sliippareissa ja Marx, Engels & Jungissa ollut kitaristi Pekka ”Devil” Virtanen, Badding Rockerseissa soittanut rumpali Kari ”Kuja” Salmi sekä bassossa vanha tuttu Pitkä Lehtinen. Willberg ei sitten tullutkaan mukaan ”jouduttuaan” Mestarit-turneen pyörteisiin. Levyn tuotantopuolella on muutoin sama kaarti kuin edellisellä, ja tuottajana toimi Pedro Hietanen. Kuvat albumia varten on ottanut Toni Härkönen.

Kokonaisuutta treenattiin uuden miehityksen kotikentällä Lahdessa. Alkujaan biisejä oli kaikkiaan 18, niistä jäi lopulta tusinan verran jäljelle. Ennen lopullisia äänityksiä tehtiin melkoisen valmis studiodemo, jonka perusteella syntyi vähäisiä tuotannollisia viilauksia. Tavoite oli tehdä jälleen jotain uudentyyppistä, Dave halusi kokonaisuudesta ”bändimäisen”, laulu- ja kitaravoittoisen kokonaisuuden. Tämä myös kuuluu lopputuloksessa hienoina stemmoina ja levollisina kitaroina – sooloja ei nyt viljellä. Sovitukset on tehnyt kolmikko Dave, Pekka Virtanen ja Kari Salmi. Levy äänitettiin Finnvoxilla syyskuussa ja se julkaistiin 22.marraskuuta 1999.

Kokonaisuus on yhtenäinen, teksteissä on jälleen sekä enemmän, että vähemmän selkeätä symboliikkaa. Avaus ja lopetus, 'Ylämaat/intro' ja 'Ylämaat/outro' on hieno, hotellihuoneessa tehdystä säveltapailusta alkunsa saanut biisi. Näissä Virtanen hoitaa basson. Jo 'Punainen +' -levyllä kuulluista Parviaissession kappaleista on vielä yksi mukana, 'Sydänsirkus'. Nimi vain on muuttunut sovituksen ja tempon nopeutumisen myötä ja on nyt 'Sen tuntee'. Erikoisimmista teksteistä mainittakoon hupaisan realistinen 'Hieno loma'.

Albumin biisejä alettiin kuulla vuoden 2000 alkupuolella keikoilla tittelillä Dave Lindholm Band. Miehitys vaihtui levytyksistä jonkin verran. Mukana kiertämässä olivat Salmen ja Daven lisäksi fonisti/huuliharpisti Jussi Ristilä, joka alkoi myös kesällä –99 hoitaa Daven ja bändin keikkoja, sekä nuori basisti Jarno Tapio Karjalainen. Kaverit löytyivät mm. pitkäaikaisten lahtelaisjammailujen kautta. Bändin keikkaohjelmistoon kuului runsaasti vanhoja, harvoin kuultuja klassikoita ja repertuaaria laidasta laitaan. Sellaisia kuin 'Minun nimi on nimessun', 'Rockkukko', 'Juna sinne tänne' taikka 'Petin pienen linnun' – paljon biisejä joita ei poimittu 'Kerran' -levyllekään. Ilmeisesti Juicen juhlakonserttia ennakoi ohjelmiston laina 'Juankoski, Here I Come'. Dave esitti keikoilla myös soolosettejä ennen bändin esiintymistä.

Suunnitelmissa vuoden 2000 alkupuolella on kiertää vähintään ko. vuoden ajan paria keikkataukoa lukuun ottamatta, sekä sinkkubiisin julkaisu.

Punaisen ja valkoisen albumin välille mahtui lukuisia vierailuja. Popedan ”20-vuotta sikana” –juhlakonsertista 7.11.98 tehtiin nauhoituksia, joita julkaistiin Kersantti Karoliina –kokooman platinapainoksen bonusCD:llä. Davelta on siinä mukana biisi 'Jos joet olisi…'.

Andy elokuva 'The Real McCoy' ja siihen liittyvä albumi saivat nähdä päivänvalon: levy julkistettiin 14.6.99, sillä on 'Annan kitaran laulaa vaan'. Elokuva oli ensi-illassa 13.8.99. Video tuli vuokra- ja myyntilevitykseen helmikuun 2000 puolivälissä.

Pyhä Unplugged (mukana mm. Pepe Ahlqvist) esitettiin mm. TV4:lla10.8.99. Sitten olivat lokakuussa 1999 Mestareiden vastapainoksi Tampereen tullikamarilla ”Työmiehet lavalla”. Tästä konsertista on 'Manserokin legendat' –levyllä Davelta 'Voi, kun riittäis pieni taivas', vaikka kotelo väittääkin biisiksi 'Pieni ja hento ote'. Tammikuussa 2000 televisioidussa osuudessa kuultiin 'Sitähän se kaikki on'.

Radio Suomi aloitti tammikuussa 2000 uuden ohjelmasarjan ”Vuosisata soi”, jossa 15.1.00 oli kahden tunnin ohjelma Davesta. Maikkarin Jyrki-ohjelman Dave -puolitoistatuntinen oli vuorossa uuden bändin kera helmikuun alussa 2000.

Näihin vierailuihin liittyy siis vielä esiintyminen Juicen televisioitavassa 50-vuotisjuhlakonsertissa, Tampere -talolla 10.3.00.

Eräs erikoisuus ja kuriositeettitieto on sekin, että Espoon Blues pelaa kaudellaan 99-00 Spinefarmin mainostarrat kypärissään - puolella blueshemmoista on Dave -teksti kypärässä, puolella Sonata Arctica.

DAVE LINDHOLM: VALKOINEN &, 1999
Spinefarm / Ranka records RA027

Ylämaat/intro - Sen tuntee - Suuri maa - Tuun & meen - Miksi? - Itämaat, hei! -Uusi puu - Mä jäin 3 kertaa - Pohjaton - Pois - Kauemmas kuin avaruus - Hieno loma - Ylämaat/outro

Äänitys: Finnvox-studio, 1999
Tuottaja: Pedro Hietanen
Äänitys & miksaus: Juha Laakso
Masterointi: Mika Jussila / Finnvox
Kuvat: Toni Härkönen


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin