Sitähän se kaikki on


Punainen +

Jo keväällä 1998, Just -julkaisun jälkeen alettiin (viiden vuoden tauon jälkeen) valmistella uutta, suomenkielistä albumia. Valmiina oli 25 biisiä, joista levyn kappaleet valittiin. Poikkeuksellisesti Dave teki ensin studiossa demokasetin akustisen kitaran kanssa - lopulliset tulkinnat poikkeavat sovitustensa takia näistä vielä melkoisesti.

Kehittelyn jälkeen oli kokonaisuus kuitenkin jo valmis studioon mentäessä - tämä on Davenkin mukaan hänen työskentelytavoissaan harvinainen tilanne. Äänitykset tehtiin Finnvox-studiossa elokuussa 1998, yhteensä niihin käytettiin kymmenen päivää.

Soittajina levyllä ovat useat alan pitkän linjan ammattilaiset: Antero Jakoila (kitarat), Pekka Pohjola (basso), Pedro Hietanen (urut, piano), Sami Kuoppamäki (rummut), Pepe Willberg (kuoro), Mongo Aaltonen (perkussiot), Markku Johansson (trumpetti), Markku Veijonsuo (pasuuna), Pekka Toivonen (tenorisaksofoni, klarinetti), Jari Lappalainen (viulu) ja Veli-Pekka Bister (sello).

Kesällä ja syksyllä oli ohjelmassa muutamia bändikeikkoja Dave Lindholm Blues Band -otsikon alla. Kokoonpanossa olivat tällä kertaa mukana Mikko Löytty (basso) ja Harri Ala-Kojola (rummut).

Albumi Punainen+ ilmestyi 19.10.98. Tätä ennen oli julkaistu ensimmäinen singlelohkaisu Kaikki menee down & up, joka on saanutkin kohtuullisesti radiosoittoaikaa. Toinen raita tällä singlellä on Leirillä. Albumin tuottaja oli siis Pedro, äänityksestä ja miksauksesta huolehti Juha Laakso.

Dave tavoitteli levystä yhtenäistä kokonaisuutta, ja tässä hän on mielestään myös onnistunut. Hämmästyttävästi tekstit tuovat mieleen muistumia lähes kaikista Daven uran vaiheista, alkuajoista lähtien. Esimerkkinä vain avausbiisi Älä heitä toivoo pois, joka on omistettu Marc Bolanin muistolle. Muistelu on Daven mukaan tahatonta. Tyyli tekstittää Punainen + -albumin kappaleet oli vapaata, ja takaumat johtuvat tästä. Levy on siis tekijänsä näköinen, ja tyytyväisyyteen on aihetta. Sanat on ensi kerran painettu koteloon mukaan. Tämä oli Pedron idea, johon Dave suostui.

Aiemmin mainitusta Jussi Parviaisen Valhetta ja Rakkautta -sarjan sessioista levylle tallentui uusina sovituksina puolet. Näitä ovat biisit Et voi jättää, Elämä on hurjaa, Lähellä kaupunkii (aik. Ennen kaupunkia), Rakastuneet, Leirillä ja Luulin. Lähellä kaupunkii sekä Leirillä ovat uusissa versioissa saaneet sanat, aiemmat olivat instrumentaaleja.

Et voi jättää oli yksi tv-sarjan johtoteemoista, se kuvaa Daven tunnelmia hänelle tavanomaisista tilanteista, joissa täysin oudot henkilöt tulevat juttusille. Albumilla sovitus on tehty pedromaisesti mukaansatempaavaan dixie-tyyliin.

Uudesta asustaan hieman kärsivät Elämä on hurjaa sekä Rakastuneet. Ensinmainitun hengästyttävä alkuperäinen tempo on hiipunut humpahtavaan hölkkään. Rakastuneet -biisin osalta on ainakin omasta puolestani helpompi kuvitella itseni uimassa kuutamoon Maria Hännisen (aikaisempi versio oli Marian duetto Daven kanssa) kuin Pepe Willbergin kanssa.

Levyn julkaisu sai mukavasti huomiota. Dave esiintyi mm. Maria Guzeninan vieraana lokakuun lopun Linnunradan pianobaarissa. Tässä ohjelmassa kuultiin kolme harvinaiseksi muodostuvaa musiikkiesitystä: Bändin kanssa singlekappale Kaikki menee down & up sekä Sirkus-biisi Puhtaat laivat ja lopuksi soolona sähkökitaran kanssa kappale Luulin. Daven ja Pedron taustalla oli "house-bändi" Fat Bullet Band, henkilöstönään Eeva Koivusalo, Miikka Paatelainen, Heikki Tikka ja Timo Vesajoki.

Dave on astumassa seuraavan kerran valkokankaalle Andy-elokuvassa "The Real McCoy", joka on valmistumassa alkuvuodesta 1999. Elokuvassa tullaan käyttämään Andy/Dave/Pelle -kiertueen biisiä Anna kitaran laulaa vaan, vaikkakin filmi pääosin nojaa Andyn musiikkiin ja hänen uusiin lauluihinsa. Tekeillä on myös soundtrack-levy, mutta sen sisällöstä (ja Daven biisien mahdollisesta sisältymisestä siihen) ei ole vielä varmuutta.

Loppuvuoden 1998 keikat ovat sooloja, mutta suunnitelmissa on kevääksi 1999 uusi, laajempi bändi, johon ainakin Willberg on puhuttu mukaan.

DAVE LINDHOLM: PUNAINEN +, 1998
Spinefarm / Ranka records RA013

Älä heitä toivoo pois - Kaikki menee down & up - Oikee tie - Puhut - Syntii, ooh! - Et voi jättää - Lähellä kaupunkii - Luulin - Elämä on hurjaa - Rakastuneet - Leirillä - Suloinen sinä

Äänitys: Finnvox-studio, elokuu 1998
Tuottaja: Pedro Hietanen
Äänitys & miksaus: Juha Laakso
Masterointi: Mika Jussila / Finnvox


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin