Sitähän se kaikki on

-

Sillalla

Lindholm oli mukana 1990 julkaistulla PAND (taiteilijat rauhan puolesta ry) EP:llä 'Värillä ei ole väliä' kappaleella 'Minulla on oikeus' sekä projektiin liittyneessä tv-konsertissa. Tämä hanke sai alkunsa etelä-afrikkalaisen laulajan Jennifer Fergusonin vierailessa Suomessa. Tavoitteena oli Etelä-Afrikan apartheidin vastustaminen ja sen lapsiuhrien auttaminen.

Seuraava Daven soolo 'Sillalla' ilmestyi loppuvuodesta 1990. Sen laulut kertovat tarinoita erilaisista ihmisistä, ne kuvaavat tilannetta tulevan ja menneen välimaastossa. Äänitykset on tehty Harasoo -studiossa elo-syyskuussa 1990. White Midnight oli pannut pillit pussiin ja tästä eteenpäin Dave teki pääasiassa soolokeikkoja.

'Sillalla' -levyllä on laulun säestyksenä lähinnä teräskielinen kitara ja dobro. Lindholm soitti itse myös kosketinsoittimia, rytmityksissä ja osassa sovituksia avusti Ippe Kätkä. Dave kutsui levyn musiikkia kotimusaksi, sillä oli "hienoa soittaa välillä hiljaa". Kappaleet on jälleen tehty suunnilleen kerralla sisään.

Avauksena on 'Tätä iloista siltaa et kävele yksin', jo aiemmin Kiti Neuvonen levyttämä biisi. Poikkeavan tulkinnan ja sovituksen lisäksi tähän versioon on lisätty yksi uusi säkeistö. 'Vaikka ääneni on käheä nyt' oli tarkoitettu alunperin Kuosmasen debyytti-LP:lle. Sinne se ei kuitenkaan päätynyt, eikä kappaletta levyttänyt Marstiokaan, jolle Dave myös sitä tarjosi. Tämä nimensä mukaisesti käheällä äänellä laulettu biisi on joka tapauksessa aivan kelvollista kuultavaa.

Hitiksi albumilta kohosi kuitenkin 'Tupaakka, viina ja villit naiset'. Kappale on irlantilainen sävelmä 'Cigarettes, Wusky And Wild Wild Women', johon Dave teki suomenkieliset tekstit. Mukana ovat Mikko Kangasjärvi soittamassa haitaria sekä levyn äänittäjä Jani Viitanen lyömäsoittimissa. Dave kertoo kuulleensa kappaletta lapsesta asti veljensä Callen vuodelta 1936 peräisin olevalta savikiekolta. Dave oli soitellut biisiä keikalla ja kesällä 1989 tehnyt siihen suomennoksen. Juttuun liittyy pieni työtapaturma sillä em. savikiekolla sävelmä oli merkitty traditionaaliseksi. Kun laulu alkoi saavuttaa suosiota löytyikin Ruotsista oikeuksien omistaja ja ilmeni, että kyseessä ei ollutkaan traditionaalinen biisi vaan Tim Spencer -nimisen kaverin kappale. Oikeutta suomennokseen ei siis yllättäen ollutkaan ja teostokorvaukset menivät parempiin taskuihin. Kappaleen otti levylleen myös Vilperin perikunta, jonka kanssa Dave sivuhomminaan keikkaili. Tahvo Vilperi laulaakin perikunnan versiolla biisistä yhden säkeistön.

Tekstit tällä LP:llä ovat edellisten soololevyjen tapaan kertomuksia, joiden kuunteleminen vaatii todellista kuuntelua. Paitsi tekstien osalta niin myös musiikillisesti vaivat kyllä palkitaan. Erityisesti Kätkän tyylikkäät "rytmikoristeet" oppii erottamaan vasta useiden kertojen jälkeen.

Levyn CD-versiolle lainattiin kaksi bonuskappaletta 'Sissi' -LP:ltä; 'Petin pienen linnun' ja 'Haen vaan tosi myrskyn'. 'Tätä iloista siltaa...' julkaistiin myös singlenä, B-puolenaan 'Tupaakka, viina ja villit naiset'.

Sliippareitten jälkikasvussa, Leningrad Cowboyseissa Dave soitti syksyllä 1990 - alkukeväällä 1991 rundilla Saksassa ja muutamissa muissa Euroopan maissa. Ajatuksena oli saada Cowboysien levyille enemmänkin aivan uusia biisejä Lindholmilta sekä joitakin hänen vanhoja kappaleitaan. 'We Cum From Brooklyn' -levyllä onkin niitä kaksi, 'I´m Gonna Roll' sekä 'Put On Your Monkey Hat'. Dave oli myös itse tätä albumia tekemässä, mutta hän jättäytyi sessioiden aikana sivuun ja keskittyi enemmän omien juttujensa kehittelemiseen.


Dave Lindholm: Sillalla, 1990
ZEN 2025, ZENCD 2025

Tätä iloista siltaa et kävele yksin - Hauskaa - Linnassa ilman prinsessaa - Rääsykitara ja komee nainen - En halua kaivata sinua - Vaikka ääneni on käheä nyt - Tupaakka, viina ja villit naiset - Onks se rikas? - Koiratarhan vilkas emäntä - Mennyt - He tekevät elämästä helmen - Petin pienen linnun (CD bonus) - Haen vaan tosi myrskyn (CD bonus) Äänitetty: elo-syyskuu 1990
Äänittäjä: Jani Viitanen
Tuottaja: Ippe Kätkä

Tältä albumilta mukana ovat kappaleet:


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin