Sitähän se kaikki on


Sisar

Finnvox-studioissa syksyllä äänitetty 'Sisar' julkaistiin joulun alla 1991. Tämä levy on Daven albumeista tyylillisesti selvimmin jatkoa 'Ainolle'. Orkesterin muodostaa Lindholmin kitaran lisäksi sello (Ilmo Saaristo), neljä viulua ( Heikki Hämäläinen, Lauri Haapanen, Mikko Pesonen ja Ilkka Viljanen) sekä kolme alttoviulua (Jussi Id, Arja Pesonen ja Mauri Pietikäinen). Sävellykset ja sanat ovat Lindholmin ja kaikki sovitukset on tehnyt 'Ainon' tapaan Otto Donner. Levyn materiaali on syntynyt ja kypsynyt vähitellen. Dave lähetti Donnerille kappaleiden demot sovitusten tekemistä varten. Kahdessa biisissä Donnerin osuus nousi niin suureksi, että myös hänet on merkitty säveltäjäksi.

Kokonaisuutena levy on vaikeammin lähestyttävissä kuin 'Aino'; mikään sävel tai kertosäe ei tartu heti korvaan kuten teki esim. 'Pieni ja hento ote'. Levyllä on viisi rauhallista sävellystä, tekstit ovat Daven kirjeitä kuvitellulle sisarelle - mukana on myös yksi kortti. Orkesteri hieman kätkee joskus Lindholmin äänen, joka on 'Ainon' tapaan pikemminkin kertomista kuin laulua. Albumi vaatii ehkäpä eniten keskittymistä kaikista Daven levyistä. Hän onkin todennut, että 'Sisar' on erikoinen, koska siinä hän teki jutut juuri niin kuin itse halusi. Lauluja ei ole toistaiseksi esitetty keikoilla, vaikka Dave harkitsikin yhden kappaleen mukaanottamista "Suomi Kerran"-kiertueelle.

Levyn valmistumisen jälkeen tuli Helsingin juhlaviikoilta pyyntö rocktilausteoksen tekemiseksi seuraavan syksyn juhlaviikoille. Vastaavaan pyyntöön kymmenkunta vuotta aiemmin Dave oli vastannut kieltävästi, nyt hän suostui tietyin ehdoin. Näin sai alkunsa kokonaisuus 'Kissatanssit', johon palataan hieman tuonnempana.

'Sisar' -levyn kappaleista julkaistiin maaliskuussa 1992 single 'Viimeinen'/'Kolmas', jossa ko. kappaleista on tehty radiosoittoon sopivammat lyhennetyt versiot, eli ns. radio edit. 'Viimeinen' -kappaletta on häivyttämällä lyhennetty yli 5 minuuttia, 'Kolmas' -kappaletta puolitoista.

Soolokeikkojen lisäksi Dave teki 'Sisar'-levyn julkaisemisen jälkeen joulukuussa 1991 pienen Hämeenlinnasta startanneen kiertueen, kymmenkunta keikkaa Andy McCoyn ja Nicky Hopkinsin kanssa. Andyn kaikki muistavat Hanoi Rocks- ja myöhemmiltäkin ajoilta, pianisti Nicky Hopkins puolestaan soitti useiden kymmenien kovien ryhmien mukana, nimistä mainittakoon vaikkapa Beatles, Rolling Stones, Kinks, Who, Al Kooper, Nils Lofgren taikka Jeff Beck. Yhteistyö sai alkunsa Andyn soitosta Davelle ja hänen esittämästään ideasta musisoida yhdessä. Mukaan parivaljakkoa täydentämään tuli Andyn ehdotuksesta myös Hopkins. Keikoilla biisivalikoima koostui esimerkiksi muutamista Rollareitten biiseistä ('Angie', 'Wild Horses' ja 'Love In Vain'), vanhoista standardeista tyyliin 'Dust My Broom' ja 'Louisiana Blues', joistain omista biiseistä, Dylanista jne.

TV2 teki Rockstop-sarjaansa Tampereen Yo-talolta taltioidun ohjelman, jossa em. kolmikko esitti yhteensä kahdeksan biisiä. Levyä tältä triolta ei saatu aikaan, vaikka siitäkin oli vähän puhetta. Dave olisi halunnut treenattavaksi mahdolliselle albumille vanhoista biiseistä koostuvasta keikkaohjelmistosta poikkeavaa matskua, mutta tästä ei oikein päästy sopimukseen ja levy jäi tekemättä.

Vuonna 1991 esitettiin televisiossa Neil Hardwickin sarjajännäri 'Pakanamaan kartta', joka käsitteli ympäristöjuttuja ja siihen liittyvää terrorismia. Pääosia näyttelivät mm. Mari Rantasila ja Vesa Vierikko. Sarjan musiikki oli suuressa määrin Daven käsialaa. Tätä musiikkia ei ole levytetty mihinkään, lähinnähän se kuvasi sarjan tapahtumien tunnelmia.


Dave Lindholm: Sisar, 1991
ZEN 2030, ZENCD 2030

Ensimmäinen kirje - Toinen - Ainoa kortti - Kolmas - Viimeinen Äänitetty: syksy 1991, Finnvox
Äänittäjät: Risto Hemmi, Jyrki Saarinen
Tuottaja:

Single

Tältä albumilta mukana ovat kappaleet:


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin