Sitähän se kaikki on

-

Sissi

Levy, jonka Daven tuotannosta voisi valita mukaan autiolle saarelle olisi ehkä loppuvuodesta 1987 julkaistu soolo 'Sissi'. Teemana on ihmisen valinta, se että ihminen voi päättää itse, pitääkö jostakin vai ei. Dave itse on sissi, vaikka laulut eivät välttämättä hänestä kerrokaan. Silti materiaali on henkilökohtaista ja tapa toteuttaa se aiempaa kokeilevampi.

Dave valitsi varsin pitkän luomisprosessin päätteeksi levyn runkohahmot, tuottajaksi ja percussionistiksi Ippe Kätkän sekä basistiksi Juuso Nordlundin. Dave oli jammaillut paljon Nordlundin kanssa ja myös Kätkän hän tunsi hyvin jo pitkältä ajalta tietäen tämän monipuolisuuden. Albumi äänitettiin JJ studiolla elo-lokakuussa 1987. Kätkä sai sovitustyöhön vapaat kädet ja jälki on maukasta, moderni studion teknologia kohtaa tuoreen live-tunnelman. Monilla kappaleilla pääosassa ovat tekstien ohella vivahteikkaat syntetisaattorit, jotka ovat sangen harvinaisia kapistuksia Daven levyillä. Levyn avaa tällainen instrumentaali 'Sisään', joka on Kätkän käsialaa.

'Sissi' on monisärmäinen prisma, joka saa kuuntelukertojen myötä jatkuvasti uusia ulottuvuuksia. Se on Daven itsensä mukaan miesten musiikkia, ei poikien. Tällä ei kylläkään tarkoiteta mitään heavy-macho -meininkiä, vaan päinvastoin keski-ikäisen miehen herkkiä tunnelmia kokemuksineen ja kriiseineen. Albumia ja samalla sen kansikuvaa ei juuri voi paremmin kuvata kuin Dave itse Soundin haastattelussa: "Sissi ei valita: Takkiin on tullut, mutta tässä sitä kökötetään sytkäri kädessä" **6.

Levyllä ovat mukana Ippe Kätkä, Juuso Nordlund, Takku Ylinen, Sirpa Taivainen ja Pekka Tyni. Amerikkalainen huippu jazzbasisti Sirone oli Groupin mukana vierailemassa Tampereen Jazz Happeningissä. Kätkä ja Tapio Korjus hoisivat hänet yllätyksenä Davelle soittamaan levylle mukaan, koska 'Petin pienen linnun' -kappaleeseen ei tuntunut löytyvän sopivaa suomalaista kontrabasistia. Kyseinen laulu on hyvin kaunis, koko levyn helmi. Dave on kertonut biisin olevan alkujaan ranskalainen lastenloru, johon on tehty sävel. Erityisesti Takku Ylisen huilu luo kappaleeseen hienon soundin. Vaikka biisi tarttuu hyvin korvaan, ei sen rakenne ole kuitenkaan kovin yksinkertainen - ammattimiehen otteistaan huolimatta Sironelta kesti kokonaisen päivän omaksua kappaleen rytmitys.

Erittäin hienoja biisejä niin sävellyksenä, sanoituksena kuin toteutuksena ovat myös 'Riisuudu' ja 'Vaarallinen'. 'Riisuudu' kertoo paitsi siitä mistä kertoo myös rauhasta, rauhallisuuden tunteen siirtämisestä toiseen ihmiseen. 'Vaarallinen' puolestaan kuvaa sitä, miten etäisesti ihailtava tilanne tai elämä lähelle tullessaan saattaakin olla aivan jotain muuta kuin piti - yhtä helvettiä.

Kätkän omintakeisten, nyanssirikkaiden ratkaisujen lisäksi levyllä on ulkoisiakin vaikuttajia, kuten Stevie Ray Vaughan ja Jimi Hendrix, myös Mark Knopfler käväisee välillä mielessä. Näitäkään sävyjä ei aivan ensi kuulemalta huomaa.

Albumin julkaisu viivästyi jonkin verran suunnitellusta. Rockadillon Korjus halusi levylle ehomman version biisistä 'Ikävä kyllä kauneimmat sanat'. Kätkä oli äänittänyt alkuperäisversion liian hiljaiseen tasoon ja äänet tuntuivat jäävän epäselviksi. Kappale tehtiinkin uudelleen, mutta uudessa äänityksessä sanat hitusen muuttuivat. Ensimmäinen versio pääsi jopa koelevyasteelle.

Levy on kokonaisuutena hieno, soitto kulkee luontevasti ja tunnelma on paria aikaisempaa soololevyä eheämpi. Vailla perusteita ei olekaan levy-yhtiön lehdistötiedotteen vertailu, jossa 'Sissi' asetetaan samaan seuraan albumien 'Sirkus', 'Musiikkia' ja 'Aino' kanssa.


Dave Lindholm: Sissi, 1987
ZEN 2010

Sisään - Pyydän - Petin pienen linnun - Kaipauksen kesä - Riisuudu - T.E.T. - Haen vaan tosi myrskyn - Vaarallinen - Lihava kiitos taivaaseen - Taistele - Italialainen - Ikävä kyllä kauneimmat sanat Äänitetty: elo-lokakuu 1987, JJ-studio
Äänittäjät: Ippe Kätkä, Juuso Nordlund
Tuottaja: Ippe Kätkä

Tältä albumilta mukana ovat kappaleet:


takaisinpäin sisällysluettelo eteenpäin