logo.gif

dll

Dave Lindholm: Tivoli

Omat ensikommentit tästä albumista kertakuuntelun jälkeen olivat seuraavat: "Ääni karhenee, mutta kitara heleytyy. Aiheiden piiri tiivistyy ja sanat muuttuvat painavammiksi. Orkestroitu sekä fonibiisi tuovat hienoa sävyjen kirjoa kokonaisuuteen. Selkeää Daven polkua, mutta taas jotain hieman uutta. Aavikon halki -biisin luulin nimen perusteella olevan jatkoa instrumentaalien kitarailoittelujen sarjaan, vaan eipäs ollutkaan."

Useamman kuuntelun jälkeen ei vaikutelma ole paljonkaan muuttunut. Ei voine sanoa levyn olevan suoraa jatkoa koronavuosien mainiolle Dave Lindholm -tuplalle, mutta taiteilijan itsensä usein käyttämää ilmaisua lainaten se kyllä on luontevaa jatkoa sille.

Taustan runkomiehistö Jani Viitanen ja Jaan Wessman ilman muuta edesauttavat vaikutelmaa, samoin vierailijat Pirkko Kontkanen ja Sami Sippola. Samoja nimiä siis kuin em. tuplallakin. Sovitukset on merkitty Daven lisäksi luottokaksikon nimeen, ja sovitusten onnistumisesta täytyykin antaa runsaasti kiitosta. Lopputulos on tasapainoinen ja levollinen, ilmava. Useimmilla kappaleilla on oma selkeä ilmeensä, vaikka kitaran soinnutuksesta ja laulumelodioista hyvin tunnistaa viime aikojen Daven käsialan. Taikka jos laulumelodioista voi kaikilta osin puhua, ilmaisu jatkaa siirtymää kohti puhelaulumaista tarinankerrontaa. Vierailijat saavat mukavasti solistista liikkumatilaa, niin Kontkanen, Sippola kuin päätöskappaleessa liki mariachi-tyyliin trumpettia puhaltava Jykä Ahola.

Jos kappalekohtaisia luonnehdintoja ajattelee, niin koko albumista ja samalla avaus- ja nimikappaleesta ”Tivoli” Dave on todennut seuraavasti (kun levyä ennakolta markkinoitiin Sirkus-albumin 50 vuotta sitten tapahtuneen julkaisun juhlistuksena): "Sirkuksessa on ennalta määrätty ohjelma. Tivolissa voit valita mitä teet". Kertosäkeeseen on toteutettu hyvät taustakuorot, sointukulku on tuttua Davea.

"Tänään tapaan sut" -kappaleen erityispiirre on rento vihellys. Enpä muista, että aiemmissa Daven biiseissä hän olisi vihellellyt. Voin muistaa väärin… Mainitun tuplalevyn ”Vapaana viheltää” -kappaleessakin kyse oli enemmän vislauksesta.

"Mä haluun ett sä meet" on poljennoltaan hieman reippaampi, ennen kappaletta ”Kun muut ovat jo menneet”. (Kun nimiä katsoo, niin ovatko nämä sisällöiltään pari?) Viulubiisinä jälkimmäinen on sukua Aino- ja Sisar-albumien tulkinnoille, mutta sanomaltaan ja tulkinnaltaan tämä on melkeinpä ahdistavan melankolinen. Onko kyseessä jopa omakohtaisen tunnetilan purkamista?

"Anna taas" -kappaletta kantaa Sami Sippolan levollinen ja kuulas fonisooloilu, jolle on annettu hienosti tilaa. Anna taas on tekstissä pientä sanaleikittelyä, joka ilmenee tavassa lausua nuo sanat.

"Kuuntele hänen sanojaan" ja mennään ragtimen suuntaan. Sanomana on, että tutustu ihmiseen kuoren takana, ja ole silloin luonteva oma itsesi. Mandoliini sooloilemassa yhdessä kitaran kanssa?

”Anssi haluu tanssii” oli ennakkoon julkaistu digisingle. Aivan eri suunnassa mennään kuin Juicen biiseissä ”Valssaaja konepajalla” taikka ”Erkki twistaa”, joka tahattomasti nousivat mieleen, kun ne vain hieman tangeeraavat samaa aihepiiriä. Pirteä piirre tässä on tivolikaruselli Sgt. Pepper -tyyliin.

Juice-mielleyhtymästä Virtaseen, kun siirrytään kappaleeseen ”Olipa kerran lintu (joka ei osannut lentää)”. Virtanen levytti biisin ”Olipa kerran Rog”, jonka teksti jatkui ”…lintu joka ei osannut lentää. Siksi se kuoli sukupuuttoon ja jäljelle jäi vain - pelkkä legenda”. Daven kappaleessa sanoma on, että vaatimattomampikin harmaavarpunen voi viedä potin.

”Sä tuut & sanot mitä tehdään” kuvaa tasapainoista tai ainakin tyydyttävää ihmissuhdetta.

Päätöskappale ”Aavikon halki E-duurissa” sai tosiaan ajatukset Davelle tyypillisiin albumien intsrumentaalilopetuksiin, mutta tässä olikin sanat, ja soolotilaa saa trumpetti, jota laulukuoro täydentää. Tarina ja vähän biisin poljentokin muistuttavat vuoden 1998 Punainen+ albumin ”Lähellä kaupunkii” -kappaleesta.

Dave Lindholm: Tivoli, Emsalö Music EMLP056/EMCD056, julkaistiin 17.11.2023

A: Tivoli / Tänään tapaan sut / Mä haluun ett sä meet / Kun muut ovat jo menneet / Anna taas
B: Kuuntele hänen sanojaan / Anssi haluu tanssii / Olipa kerran lintu (joka ei osannut lentää) / Sä tuut & sanot mitä tehdään / Aavikon halki E-duurissa

Dave Lindholm – kitarat, laulu (sovitukset)
Jani Viitanen – taustalaulu (sovitukset, äänitys + miksaus)
Jaan Wessman – basso, rummut, koskettimet, mandoliini (sovitukset)
Pirkko Kontkanen – viulu (A4)
Sami Sippola – saksofoni (A5)
Jykä Ahola – trumpetti (B5)
Harri Hinkka – valokuvat & layout
rev.gif home.gif ff.gif